• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hörsalen ska renoveras för kulturen

Kulturhus för alla. Kommunfullmäktige beslutade i måndags att Hörsalen ska renoveras och utvecklas i samråd med kulturlivet i kommunen. Beslutet innebär att byggnaden stannar i kommunens ägo.

 

Vill vara med i samtalen om upprustning

 

– Vi har nått vårt första mål – att Hörsalen ska vara kvar! Eldsjälen Lisa Tilling följde tillsammans med Lasse Fredrikson måndagskvällens långa debatt i kommunfullmäktige.

– Det känns som att de säger samma sak, tyckte Lisa Tilling efter att ärende nummer tre på föredragningslistan – Utveckling av Hörsalen – nått beslut.

Med 43 röster för den styrande koalitionens förslag mot 39 för den borgerliga alliansens yrkande på återremiss. I en första votering röstades först sverigedemokraternas förslag om att sälja Hörsalen ned.

I praktiken var det ibland svårt att höra vad som skiljde de två huvudförslagen åt. Båda blocken vill låta kulturlivet, såväl föreningar som entreprenörer, vara delaktiga i utvecklingsarbetet. De borgerliga ville dock först undersöka olika lösningar för att få ner prislappen innan kommunen binder sig i ännu en lokalrenovering.

 

Lasse Fredrikson och Lisa Tilling hängde upp planschen med alla idér i kommunhuset Rosen.
Engagerade. Lasse Fredrikson och Lisa Tilling hängde upp planschen med alla idéer de fått in under Öppet hus, så att fullmäktigeledamöterna i kommunhuset Rosen skulle kunna se dem.

 

Kommunfullmäktige beslutade att renovera Hörsalen med de funktioner som finns i dag, det vill säga utan de tillbyggnader som revs inför omdaningen av Hörsalsparken. Hörsalen rymmer scen, salong med läktare, foajéer och några mindre utrymmen. Utvecklingen av Hörsalen ska ske i samråd med de kulturföreningar, fria grupper och andra kulturaktörer som kommer att använda Hörsalen i framtiden.

Det blir kultur- och fritidsnämnden som formellt har huvudansvaret och som i sin tur hyr ut lokalen. Också här är beslutet öppet i riktning mot att den framtida driften kan ske i samverkan med det lokala kulturlivet.

Fullmäktiges beslut var ett principbeslut, någon bestämd kostnad fastställdes inte, varken för renovering eller för årliga driftkostnader. Det ska man återkomma till, efter att en kvalificerad ekonomisk analys gjorts.

– Jag är tacksam för att beslutet inte skjuts upp ytterligare, kommenterade Lasse Fredrikson. Både han och Lisa Tilling, som står i spetsen för många fler röster för Hörsalens framtid som kulturscen, vill nu vara med i diskussionerna inför upprustningen.

– Jag vill att vi är med i upprustningen, som idrottsföreningar som tar ansvar för sina egna lokaler, sade Lasse Fredrikson och tyckte sig ha hört en öppning för detta från kommunalrådet Lars Stjernkvist.

Och visst uttalade Lars Stjernkvist (S) orden ”vi ska pröva det även här”, alltså föreningsdrift. Men han var också mycket tydlig med att Hörsalen ska stanna i kommunens ägo.

 

Skulpturgruppen står en aning i vägen för lastbryggan.
Kulturkrock. Skulpturgruppen står en aning i vägen för lastbryggan. 

 

Under den nära två timmar långa debatten oroade sig de borgerliga talarna för risken att kommunens engagemang i ännu en lokal minskar bidragen till föreningarna.

– Blir det barn och ungdomar som drabbas av nerdragningar i kultur- och fritidsnämndens budget, frågade Eva-Britt Sjöberg (KD) som också bannade kommunens styrande för att ha byggt nya scener och rivit lokaler medan de låtit Hörsalen förfalla i tjugo års tid.

– Det här ska bli Norrköpings bästa scen, utlovade kommunalrådet Olle Johansson (S).

– Utan backstagelokaler blir det bara en billig lokal. Vi vill så mycket mer, kontrade Päivi Johansson (M).

Den långa kulturdebatten, om kanske 4 miljoner kronor per år – i en kommunalbudget som beräknas omsluta 6,7 miljarder kronor – kanske inte verkar proportionerlig. Men som Lars Stjernkvist sade:

– Det är kul med en rejäl diskussion. Kultur är viktigt, särskilt nu när Norrköping växer kraftigt. Kulturlivet håller ihop staden.

Dags för Lisa Tilling, Lasse Fredrikson och alla andra som engagerat sig för Hörsalen att kavla upp skjortärmarna och börja jobba. Lasse Fredrikson ser fram mot invigningen hösten 2015.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Så ska Hörsalen förbli stadens hjärta reportage Kultursidan.nu 12/12 2013
En sång i Hörsalens Öppet hus reportage Kultursidan.nu 7/12 2013
De fick applåder men inget löfte om Hörsalen reportage Kultursidan.nu 29/5 2013

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638742562355″]

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hörsalen ska renoveras för kulturen

  1. Pingback: Hörsalen öppnar portarna på lördag – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Första Where’s The Music gav mersmak - KULTURSIDAN.nu