• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hörsalen öppnar portarna på lördag


Tre tiders dörrar – Carl Bergstens innerdörr, S:t Johannes tunga kyrkport och nya glasentrén. ”Vi har öppet hus på lördag. Välkomna då.”  Norrevos Daniel Ackermann, kommunikationsansvarig, får redan ta emot nyfikna Norrköpingsbor.

 

Dans, musik, Siqus Alfon och Kality

 

NORRKÖPING Drygt tre år och knappt 40 miljoner kronor senare. Hörsalen öppnar med husesyn, musikfest, dansfest och Sirqus Alfon på lördag. Och med Kality, en föreställning om det fria ordet, på söndag. Renoveringen bjöd på en del överraskningar.

 

Hörsalen – vy mot scenen
Utsikt från läktarens översta rader ner mot scenen. De långa ljusrören hänger under taket.

 

– Om Norrköping hade råd med ett kulturtempel i köpcentrum när vi var en fattig stad så har vi råd nu när vi är en rik stad, sade kommunalrådet Lars Stjernkvist och gick nöjt på husesyn tillsammans med ett stort pressuppbåd på torsdagen.

Drygt tre år eller dubbelt upp beroende på hur man räknar: från stängning, opinionsbildning eller – till sist – kommunfullmäktiges beslut. Hörsalen är som ny, eller åtminstone som nyrenoverad med förstärkt innertak, anpassad akustik och varmvatten(!).

– Vi har bevarat Carl Bergstensnickerierna och återupptäckt en hel del annat, berättade Magnus Nilsson, vice VD för kommunala fastighetsbolaget Norrevo.

Bland det återupptäckta är ett finkornigt mosaikgolv på övre plan, där sprickorna omsorgsfullt fyllts i med avvikande stenblandning, en kyrkogårdskarta på en vägg och gravplatser i en sidoentré.

– Vi hade tänkt byta ut golvet och träbjälkarna men hittade gravar och gamla ben. Det blev stopp ett par månader, berättar Magnus Nilsson och är tacksam för att 40-miljonersbudgeten var satt med marginaler.

– Det riktigt stora är att vi förstärkt hela huset, innertaket har fått ett nytt balksystem.

 

Hörsalen – tegelröda sittplatser
Tag plats. Varmt tegelröda stolar i grov väv bjuder åhörarna att slå sig ner en stund i Hörsalen i Norrköping.

 

Själva hörsalen i ljust grått och tegelrött, har blivit aningens mindre. De 304 sittplatserna i tegelröd väv ska kännas lite enklare än De Geerhallens sammetsblå eller Stora Teaterns sammetsröda. Sidobalkongerna är kvar, men utan publikplatser. Allmänbelysningen utgörs främst av markant långa lysrör högt uppe i taket.

Scenen har också den blivit något mindre, med ett avancerat panelbygge som klättrar pagodlikt uppförväggarna mot scentaket. Hörsalens redan tidigare så goda akustik har nu riktats in speciellt mot kammarmusik och körsång av akustikern Lennart Nilsson.

Gömd bakom scenpanelen står den gamla Bachorgeln som stammar från den tid då Hörsalen hette S:t Johannes kyrka. Den får stå kvar tills vidare.

 

Hörsalen – barlucka
Serverat. En trappa upp finns bar och plats för mingel. Golvet är den gamla mosaiken som länge varit täckt av en matta.

 

Idéer har inte saknats. Norrevo har tittat på och kunnat ta tillvara en del av de förslag som lagts av aktörerna i gruppen Kulturhuset Hörsalen Norrköpings hjärta som arbetade för att väcka opinion för Hörsalens bevarande och till slut fick med sig kommunfullmäktige.

Arkitekten Per Wallgren, Diabas, har dragit ner på foajén till förmån för toaletter. En enkel köksavdelning finns i stället en trappa upp.

Utrymmena bakom scenen är snopet trånga. Små rum med tillgång till vatten och toaletter. När paviljongen invid Hörsalen revs försvann mycket utrymme för orkestrar och körer. Det har renoveringen inte lyckats ersätta.

Hörsalen ska fyllas med liv. Norrevo äger och Kultur- och fritidskontoret hyr – och hyr ut Hörsalen i sin tur. Det finns en diversifierad prislista, dyrare för kommersiella hyresgäster, billigare för ideella hyresgäster.

– Kulturskolan och det fria kulturlivet får gå före, förklarar Elsmari Julin, chef för Kultur- och fritidskontoret som nu får lägga till uthyrning av kulturhuset Hörsalen bland alla lokaler för motion och idrott.

Kulturskolans rektor Hans Eriksson ser verkligen fram mot att orkestrarna kan återvända till Hörsalen för sina repetitioner.

– Vi är trångbodda på Fotbollsgatan och Hörsalen frigör resurser så att vi kan expandera.

 

Hörsalen – Magnus Nilsson vVD för Norrevo
Färdigjobbat. Magnus Nilsson, vice VD för Norrevo, har engagerat sig i Hörsalens renovering i flera år. Nu är det dags för Elsmarie Julin, i bakgrunden, att fylla Hörsalen med innehåll.

 

På lördag blir det öppet hus hela dagen. ”Vi vill visa bredden”, framhåller kultursekreterare Åsa-Karin Svensson. Dansens vecka inleder dagen i Hörsalsparken. Hörsalen fylls av sång och musik och på kvällen ger Sirqus Alfon två föreställningar, den första är redan fullbokad.

– Vi ville bjuda på det bästa från Norrköping. Sirqus Alfon kommer ursprungligen från Norrköping och Musikgymnasiet. Nu ger de sina föreställningar över hela världen. De ville jättegärna komma, påpekar Hans Eriksson.

På söndag fortsätter invigningen, med ett allvarligare tema – yttrandefrihet. Riksteaterföreningen KariN arrangerar den dokumentära teaterföreställningen Kality av journalisten Martin Schibbye.

Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien. Medverkande är Martin Schibbye tillsammans med skådespelarna David Lenneman och Angelica Radvolt samt Mats Willner, chefredaktör för Norrköpings Tidningar. I anslutning till föreställningen finns en utställning om yttrandefrihet.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HÖRSALEN Norrköping

22 april 2017
Invigning & Öppet hus
12.00 Lars Stjernkvist x 2. Konferencier Marika Lagercrantz.
12.10 Kulturskolan.
13.10 Musikklasserna.
14.10 De Geergymnasiet Musik.
15.10 ViN-kören.
15.35 Bel Cantokören. 

20 & 22 Sirqus Alfon – I Am Somebody (FÖRBOKA på Tickster)

HÖRSALSPARKEN

10.30 – 16 Dansens vecka/Invigning: Cirkus & Varieté, Norrköpings ungdomsmusikkår och dansgrupper.

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook Kality
Dansens vecka 22 – 29/4 program
Kultur- och fritid hemsida uthyrning

Hörsalen ska renoveras för kulturen reportage Kultursidan.nu 16/12 2013
Så ska Hörsalen förbli stadens hjärta reportage Kultursidan.nu 12/12 2013
En sång i Hörsalens Öppet hus reportage Kultursidan.nu 7/12 2013
Öppna Hörsalen hela dagen reportage Kultursidan.nu 15/11 2013
De fick applåder men inget löfte om Hörsalen reportage Kultursidan.nu 29/5 2013
Manifestation vid Refvens grund för Hörsalen reportage Kultursidan.nu 28/5 2013

Tagged , , . Bookmark the permalink.