• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart når Bråvallafestivalen 50.000

Gate-vakt. Nathalie Samuelsson ska kolla att alla som vill in är behöriga.

Gate-vakt. Volontären Nathalie Samuelsson jobbar under tre dagar före festivalen. Sedan får hon gå in gratis. Andra volontärer jobbar under själva festivalen.

 

”En lokal jordgubbsförsäljare kommer”

 

Tvåans ändhållplats bortom Eneby kyrka är sig inte lik, den är gulaktig. En kille står och målar men jag hinner inte kolla. Nu är det Bråvallafestivalen som gäller. Festivalskyltarna pekar längre bort än den vanliga vägen ner mot företagsparken och Sörby herrgård. Entrén hamnar tydligen i norra änden av det stora gamla flygfältet.

Det är en hel del trafik i området, en del verkar enbart vara ute efter en glimt av allt som händer innanför stängset. Andra tar sig fram till informationsbodarna, Granninfo står det.

– De är väldigt nyfikna på vad en festival är. Jag svarar att det kommer en väldig massa folk som har väldigt roligt, säger Johan Ekblad från United Vision Production.

Som uppvuxen i området är han handplockad för att sköta grannkontakterna, det praktiska är att ordna bilpass till alla som behöver, en jämn ström av folk som bor i Fyrby och kvarteren närmast festivalområdet.

– Jag är gate-vakt. Jag kollar att folk har behörighet att komma in, säger Norrköpingstjejen Nathalie Samuelsson som är volontär på festivalen. Hon har svart festivaltröja, lysande gul väst som det står Security på och ett smalt band om handen som visar vilken behörighet hon har. Hon vaktar grinden tillsammans med tre andra volontärer.

– Jag anmälde mig på deras hemsida för ett par månader sedan. Man fick välja arbetsgrupp och tider själv. Så jag jobbade igår, idag och ska jobba imorgon också, 3 dagar gånger åtta timmar. Det känns bäst så, sedan kan man gå på festivalen. Jag vill se Avicii, de kan vara bra.

– Det är ungefär 2000 volontärer, vi ökade på när vi sålde ännu fler biljetter, nu är vi uppe i 46.000. Pressansvariga Ami Mörén uppger att festivalen nu bara har 4.000 biljetter kvar upp till taket som satts för biljettförsäljningen. Hon är ganska säker på att de kommer att gå åt. Arrangören FKP Scorpio Swedens satsning på Norrköping var helt rätt.

– Vi är första festivalen som gått från 0 till 50.000 sålda biljetter första året, säger hon glatt. Många är på festival för första gången och det är alla åldrar, från 13 år och uppåt.

Biljettköparna kommer främst från Norrköping och Linköping, men också från övriga Sverige. Det visar inte minst campingbokningarna. Superlyxcampingen är fullbokad, likaså den som heter Lugn grön. Det finns några platser kvar på husvagnscampingen och flest på den vanliga campingen. Sedan slår Ami gärna ett slag för deras podpads.

– Det är stort i England, små färgglada stugor som ser ut som Teletubbyland.

Hon rattar in genom första grinden, pratar i mobilen och visar upp armbandet som visar att hon har rätt att komma in överallt på området. Ytterligare en grind måste passeras – armbandet upp igen – och sedan är vi inne på det stora flygfältet som ligger vid sidan av företagsparken.

Två jättelika scener är snart uppbyggda, Blå scenen som är den största och Gröna scenen som är nästan lika rejält tilltagen. Dessutom tillkommer två mindre scener och två hangarscener. Det går åt när 100 akter, från de stora dragplåstren Rammstein, Green Day och Avicii till de lokala band som får stå på scen under Bråvallafestivalen tack vare samarbete med Sensus och Studiefrämjandet, som delar på en av hangarscenerna. Den andra hangaren är scen för ståuppkomiker på dagen och nattklubb med DJ:s på kvällen.

– Det är ju en väldigt bred musikfestival med rock, metal, dansmusik, hiphop och lite pop. Kanske lite mera rock på torsdagen, lite mera hiphop på fredagen och mera dans på lördagen.

– Där är entrén, säger Ami Mörén och pekar på containrar som ställts ovanpå varandra i norra änden av det än så länge mest öde festivalområdet. Vi har ett samarbete med universitetet, KSM-studenter ska måla containrarna.

Konstnärer och utställningar blir det fler ändå, med hjälp av KSM och galleri Verkstad. Rebecka Bebben Andersson, ska under festivalen teckna under sammanlagt 24 timmar.

– När Verkstad och KSM presenterade sina idéer så tyckte vi att det var helt fantastiskt.

Och när favoritbandet inte spelar finns det ändå så mycket mer att göra. Ett stort tivolihjul står redan uppe och Sveriges största mobila skatepark ska bjuda på både uppvisningar och egen åktid. Och mycket mera. 40 matförsäljare ryms i de vita toppiga tälten, utbudet varierar.

– En lokal jordgubbsförsäljare kommer, det är jag mest intresserad av, säger Ami Mörén.

Det blev en spårvagn! En knubbig gul spårvagn pryder hållplatsen. Grafittikonstnären Johan Holmqvist har fått hjälp av Björnstamsbrodern Klas Isaksson med arbetet så här på sluttampen.

– Tekniska kontoret i Norrköpings kommun gav mig i uppdrag att måla hållplatsen, säger Johan Holmqvist.

– Jag hoppas att spårvagnarna börjar gå igen, säger Klas Isaksson med en tanke på den pågående strejken.

Festivalledningen har lyckats få till ett privat bussbolag som kör mellan busstationen vid Resecentrum och festivalentrén. Att gå eller cykla rekommenderas. När jag cyklar hem klockar jag turen från Bråvalla till Vilbergen på knappa 35 minuter.

På torsdag börjar festivalen.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

BRÅVALLA Norrköping

27 – 29 juni 2013
Bråvallafestivalen

 

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Karta över festivalområdet pdf
Gå, cykla, bila, extrainsatta bussar info

FLER BILDER FRÅN BRÅVALLA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634321380377″]

Tagged , . Bookmark the permalink.