• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jan Stenmark-bilder invigda i Hallarna

Jan Stenmark invigning, Hallarna
Norrköpings nyaste offentliga konstverk. Kvarteret Hallarnas innergård har fått 14 bilder av Jan Stenmark på en betongmur.

 

”Förståeliga texter, men inte för mycket”

 

Det börjar bli en vana. Knappt två timmar efter invigningen av sommarens utställning med bilder av Jan Stenmark i EWK-museet på Arbetets museum var det dags igen. Jan Stenmarks offentliga konstverk i kulturkvarteret Hallarna invigdes av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång.

Konstmuseets intendent för offentlig konst Ann-Charlotte Krantz Thor presenterade först såväl konstnären som verket. Med 14 bilder i kraftfull storlek tar visionen om en konst- och skulpturpark i Hallarna ytterligare ett stort steg framåt. Senast var för ett halvår sedan.

– Att få göra ett offentligt konstverk, det är stort, erkände Jan Stenmark som berättade att när förfrågan kom tillsammans med mått på bildönskemål fick lite bekymmer. Det som önskades var bilder i liggande format, alltså minskades det möjliga urvalet rejält.

Han gjorde ett urval och skickade in sina förslag. Nu har de printats ut och skruvats fast i betongväggen. Den rejäla förstoringen fungerar utmärkt, äntligen kommer bildernas detaljer till sin rätt skulle man kunna säga.

 

Jan Stenmark invigning, Hallarna
Jan Stenmark var glad över att få göra ett offentligt konstverk i sin gamla hemstad.

 

Av de 14 bilderna har två Norrköpingsmotiv, båda från hamnen. En med en ko som går på vattnet. Den andra är specialgjord för tillfället, med två barn som blickar ut över södra hamnen. Texten under bilden lyder: Vi ser inte, men anar, hur deras läppar formas till ett ”Åh, Norrköping!”

– Jag skriver väl texter som jag tycker ska vara förståeliga men inte för mycket, kommenterade Jan Stenmark som också gav en bakgrund till den nya bilden. Någonstans finns där minnet av båtfärden ut till farfars sommarställe till ön i Bråviken.

– Ni gör Norrköping till en, vackrare är inte rätt ord, utan främst en mer intressant stad, sade Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång som därefter kunde förklara Norrköpings nyaste offentliga konstverk för invigt.

Evenemanget lockade många. Kanske några följt med från Arbetets museum, medan andra kanske deltar i Scenkonstfestivalen som just nu pågår i kvarteret Hallarna.

– När var det vi ställde ut Jan Stenmark på Grammofon, på gamla stället, funderar Eva Lundgren Stenbom och maken Leif Stenbom föreslår 2005. Eller 2008.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HALLARNA Norrköping

9 maj 2015
Bilder av Jan Stenmark
Invigning

LÄNKAR
Jan Stenmark Wikipedia Facebook
Kvarteret Hallarna hemsida Facebook
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Hemma i Jan Stenmarks Söffa hos EWK reportage Kultursidan.nu 8/5 2015
Bollop Hallarnas nya glada utropstecken reportage Kultursidan.nu 28/10 2014
Skulpturen Var är jag avbränd i Hallarna reportage Kultursidan.nu 29/9 2013
Konstverk flyttade från Vita Hästen till Kulturkammaren reportage Kultursidan.nu 17/1 2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.