• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Björn Ranelid fyllde Bondens Bokhylla

Björn Ranelid
Människan bakom rollen. Björn Ranelids senaste bok är Överbefälhavarens hemlighet.

 

Bra på att göra det allvarliga roligt

 

Han talar ranelidska. Oupphörligt. Det finns en anledning till detta, en skada som han lärt sig att bemöta med koncentration och fontäner av ord. Men i det flödande språket ryms djupare dimensioner och absoluta humanistiska värden. Björn Ranelids besök på Bondens Bokhylla fyllde Söderköpings Brunn.

 

Björn Ranelid
Närkontakt. Björn Ranelid vandrade fram och åter i Brunnens Åsalong och tog kontakt med personer i publiken.

 

“Ordet kan inte stängas in i koncentrationsläger, det gäller för alla, även Clinton, Sanders och Trump”, sa Björn Ranelid med ett typiskt citat. Hans talekonst tycks också likna den amerikanska, om inte den från de han nämnde så kanske de gamla poeternas som Walt Whitman – ni minns väl “Döda poeters sällskap”.

“Får man betalt för att sitta tyst i radion” och “Ingen skrattar åt den som står och stammar” sa han till den Expressenjournalist som tyckte att “han pratade mycket”.

Självförtroendet är också stort och han är bra på att få fram komik ur sina ibland högtravande fraser. Det var mycket komiskt när han gjorde en snabbversion på engelska av sin låt från Melodifestivalen.

 

Björn Ranelid
Hedersgäster. Björn Ranelid bjöd in Tomas Tranströmer och Malala, bland flera andra, att ta sin plats i rummet. Personer som bär djupa värden som är omistliga för mänskligheten.

 

Han är också bra på att göra det allvarliga roligt, det saknades inte heller djupdimensioner i talet. Visst är han talför men hans engagemang för “finkultur”, framför allt humaniora, går inte att ta miste på. Ranelid menar att Tranströmers poesi är mycket mer avancerad än matematik. Andra favoriter är Stig Dagerman och Jussi Björling, så han har bra smak för prosa och musik också.

Självfallet bryter han av med lite sång också, Flottarkärlek. Inte dåligt även om han förstås deltog med recitation och inte sång i Melodifestivalen; säkert vill denne Augustpristagare också vara folklig. Det skymtar fram också i hans skryt om sina idrottsprestationer, han var snabbare än Zlatan som ung fotbollsspelare (men kanske inte kunde dribbla lika bra).

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Lars Henriksson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPINGS BRUNN Söderköping

18 juli 2016
Björn Ranelid

Författarmonolog
Arr: Bondens Bokhylla

20 juni
Malin Persson Giolito

27 juni
Martina Haag

4 juli
Elin Olofsson

11 juli
Åsa Nilsonne

18 juli
Björn Ranelid

25 juli
Linda Olsson

1 augusti
Viveca Sten

8 augusti
Ebba Witt Brattström

LÄNKAR
Björn Ranelid hemsida Facebook
Bondens bokhylla hemsida
Åsa Nilsonne talade om hjärnans irrgångar reportage Kultursidan.nu 15/7 2016
Bondens bokhylla vänder blad på Brunnen reportage Kultursidan.nu 19/6 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.