• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En dag med Åsa Sjöberg på bryggkanten

Fredrik Andersson och Åsa Sjöberg
Insamlad. Jesper Andersson är en av många östgötar i förskingringen som gjort musikkarriär i och utanför Sverige. Åsa Sjöberg kallade hem honom för att göra ett musikinslag för ”Åsa i skärgården”.

 

”Jag vill göra varm TV, med riktiga möten”

 

Solen vände redan vid midsommar. Misströsta inte. Åsa Sjöberg samlar in sommaren och värmen, lägger på lager för att portionera ut programvis när höstmörkret faller. Med två dagars musikinspelningar slutför hon tre veckors möten med intressanta östgötar.

Tolv program ska det bli med ”Åsa i skärgården” som sänds från mitten av oktober och fram till nyår i 24nt och 24corren. Åsa har rekat platser, bokat in gäster, planerat, läst in sig och till sist gjort intervjuerna runt om i S:t Annas skärgård.

– Jag gillar att möta människor på riktigt. Ska jag möta dem så ska jag vara förberedd, poängterar Åsa Sjöberg som började jobba med projektet tidigt i våras.

Med sig har hon ett tajt filmteam. Producenten Tomas Petersson filmar, Anders Bagler står för ljudet vid intervjuerna medan Björn Holmström sköter ljudet vid musikinspelningarna. De fyras gäng har gjort en rad produktioner tillsammans på frilansbasis.

– Jag vill göra varm TV, säger Åsa Sjöberg. Vi är lovade att få göra en eller två större produktioner per år. Programidén har vi skapat själva, utvecklat ur ”Sommar med Åsa” och ”Åsa mittemot”.

 

Lunchgäster och vägfärjan
Lunchdags.Vägfärjan vid Stegeborg lånades in till en av programgästernas entréer.

 

Den gula vägfärjan lyfter den drypande våta kabeln. Bilar kör av, bilar kör på. Färjan som gått söderut, vänder norrut. Gattet i Slätbaken är smalt, ingen slipper här fram, här fram utan att ses från klippbranter och stränder. Kan det vara 200 meter mellan holmen där Stegeborgs slottsruin ligger på södra sidan och Vikbolandets branta klippor på norra? Än är det sol, än är det moln. Ljuset bryts i bräckvattnets småvågor. Det doftar sommar.

– Du skulle varit här i morse. När Maja Dusén, 16 år, står och sjunger, då står jag bredvid och tjuter. Hon är så duktig och jag blir så berörd, säger Åsa när jag parkerat vid Stegeborgs Hamnkrog på förmiddagen.

Det har varit tre intensiva inspelningveckor. De här två sista dagarna som ägnas åt musikinspelningar är lättsamma, särskilt för Åsa som bara behöver ta emot gästartisterna som droppar in för att göra en låt.

Nu sitter Jacob Jaldeland på en pall farligt nära bryggkanten och sjunger ”dansa samba med mig”, Jesper Andersson kompar på en röd synth. Båda Norrköpingsbor i förskingringen som levt på musiken och som Åsa vill lyfta fram. Fast Jacob har flyttat hem igen.

 

Åsa Sjöberg och Björn Holmström
Lagkamrater. Åsa Sjöberg och Björn Holmström har gjort en rad programserier tillsammans.

 

Hur viktig än musiken är – och den är jätteviktig för Åsa Sjöberg – så är programmens kärna ändå de personliga mötena. Förberedelser och frågor i manus är viktigt, men glider samtalet iväg åt något håll är Åsa följsam.

– Det gäller att hänga på vart det leder, vara i samtalet och lyssna, understryker Åsa under lunchpausen efter en effektiv och snabbt undanstökad förmiddag.

– Innehållet är det som bär programmen, bekräftar Björn Holmström.

Filmteamet sitter i skuggan dit allt fler lunchgäster hittat. Alla tre har valt hamburgare, lite fräckt serverade med pommes i metallbytta.

De som ser programserien i höst kommer att möta olika miljöer i S:t Annas skärgård, Norra Finnö och Capella Ecumenica är några, Stegeborg en annan. Åsa är tacksam för att såväl Söderköpings kommun som entreprenörer har backat upp programmet.

Intervjuerna har gjorts parvis, som kraftkarlen Johannes Årsjö och Inger Nilsson som spelade världens starkaste tjej Pippi Långstrump som barn. Tolv program, det borde landa på tjugofyra gäster. Vad gav starkaste intrycket?

– Jag blev tagen av Tilda Schönbeck, den unga elitryttaren som hamnade under en häst och sitter i rullstol, svarar Åsa och fortsätter: Hennes livsglädje. Hon som hatade bollsporter gör nu karriär inom rullstolsbasket, vann SM med Dolphins.

Det skulle kunna vara lätt att koppla samman olycksdrabbade Tilda Schönbeck, som spelar forward och är påtänkt för landslaget, med Axel Schylström, fotbollskillen som fick 16.000 volt genom kroppen, och som nu gör karriär som sångare – ”en fantastisk talang” enligt Åsa.

Men inte – Tilda Schönbeck har parats ihop med cirkusartisten Elin König Andersson medan Axel Schylström intervjuats ihop med Pernilla Wiberg. ”Vilken ödmjuk tjej”, säger Åsa Sjöberg som har något gott att säga om alla hon mött. Om skådespelaren Jesper Barkselius som är ”generös och rolig” och Crazy Pictures regissör Olle Tholén som är ”seriös och målmedveten.”

– Bosse Wastesson, han har en räv bakom varje öra, skämtar Åsa Sjöberg om kompositören som strax är aktuell med Gerda men också har en ny musikal på gång.

Även med Wastesson, som drabbats av förluster, har hon talat om svåra saker.
– Jag frågar alltid i förväg om jag kan prata om det i programmet.

 

Hanna Ulvan och David Richardson
Stigande stjärna. Hanna Ulvan, som just avslutat studierna vid Göteborgs scenskola, tillsammans med David Richardson, piano.

 

Alla gäster anländer till programmet på olika sätt. Biskop Martin Modéus kom i ett litet flygplan ”från ovan”, säger Åsa och bjuder på följande historia:

– Jag satt i bilkö mot Söderköping. Och så körde jag in i bilen framför mig – i 10 km/timme. Den andra bilens dragkrok skadade min kylare så jag fick ringa efter bärgningsbil. Så pratar jag med bärgaren om hur pinsamt det är att köra på en annan bil i så låg hastighet och då svarar han med att han flög av en vattenskoter i Sanden häromdagen. ”Vattenskoter i Sanden? – men det är ju precis det vi behöver till vårt program som vi spelar in.”

– Det krävs tur när man gör en stor produktion, faller Tomas Petersson in.

Några av gästerna har anlänt med vägfärjan, åtminstone låtsas de så i programmet. Den vägen kommer nu Hanna Ulvan på riktigt. Hon har rest från Motala och kommer tillsammans med sin pianist för dagen, David Richardson som för några år sedan var hennes musiklärare på Film- och musikgymnasiet i Norrköping.

Hanna Ulvan ska ”bara” sjunga, inte prata, i programmet. Hon och David krånglar sig fram genom skogen av kamerastativ, David kopplar in synthen till Björn Holmströms mixerbord. De repeterar låten några gånger. Det låter bra, mycket bra. Snart går kamerorna, alla fyra. Lunchgästerna kan, lite på avstånd, höra ännu en östgöte på väg mot de stora rollerna i musikalvärlden.

– Jag ska vara understudy till Christine och sex andra roller i Fantomen på Operan, avslöjar Hanna Ulvan för Åsa Sjöberg efter inspelningen. Så jag ska sitta grundsminkad och uppsjungen varje kväll, beredd att hoppa in.

 

Åsa Sjöberg, Robert Haglund och Roland Engdahl
Med Åsa i filmskogen. Åsa Sjöberg, Robert Haglund och Roland Engdahl inför inspelningen. Fyra fasta kameror plus ljus går åt.

 

Innan Hanna kliver ner från den höga pallen kommer inspelningens sista artist. Robert Haglund tar med sig hela familjen ut till Stegeborg. Åsa servar med glass medan Robert klär om till snygg grå kostym. Roland Engdahl ställer upp klaviaturen, och är den siste pianisten att lirka sig in på de ojämna bryggplankorna.

Robert installerar sig på pallen, han och Roland repar några gånger, sätter låten innan han sjunger med mjuk stämma.

Snart kan Åsa Sjöberg koppla av, lämna papper och planering. Först fira dotterns födelsedag, sedan ta semester med familjen.

När producenten Tomas Petersson tar semester vet jag inte. Men innan första programmet sänds 14 oktober har han lagt ytterligare en månads arbete på att klippa ihop många timmars inspelning till tolv program med ”Åsa i skärgården”.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KUST OCH SKÄRGÅRD Söderköping

Sommaren 2016
Åsa i skägården

Inspelning av intervjuprogram för 24nt och 24corren
Åsa Sjöberg med filmteam och gäster

LÄNKAR
Åsa Sjöberg blogg Facebook
Robert Haglund hemsida Facebook
Hanna Ulvan hemsida
Hallå där, Åsa Sjöberg som öppnar GiG reportage Kultursidan.nu 15/6 2016
Robert jubilerar med TFF och soloalbum reportage Kultursidan.nu 21/4 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to En dag med Åsa Sjöberg på bryggkanten

  1. Pingback: Robert Haglund möter tonårens idoler – KULTURSIDAN.nu