• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gerda klingade vackert på Husby säteri (recension)

Arvid och Gerda
Äkta makar. Arvid möter Gerda och de rörs av kärleken. Vid söndagens konsert sjöngs rollerna av Christer Nerfont och Cecilie Nerfont Thorgersen.

 

Potpurri med låtar av skild karaktär

 

”Vilda våg”. Det är Arvid som står i förgrunden i sångsagan Gerda som gavs på fullsatta gräsplanen vid Husby säteri i söndags. Gerda från Rönö, Vikbolandet, gifte sig med en “oäkting”, som det stod i kyrkböckerna på den tiden, från S:t Anna. Arvid dog vid 28 års ålder efter att ha uppnått sitt mål – en egen båt, skonerten Marie, efter ett kringflackande liv som dräng och sjöman.

Det är länge sedan sist, drygt fem år. Där finns förhoppningar om att den soliga söndagskonserten ska bli mer än ett engångstillfälle. Helhetsintrycket är gediget även om formatet blir lite av nummeropera med den konsertanta formen.

 

Elsa Östling, Frida Östling och Linnéa Källström
På Karl-Gunnars ö. Elsa Östling, Frida Östling och Linnéa Källström inleder med en klingande sångtablå.

 

Gerda är Bo Wastessons och Gudrik Hansens musikal, de kallar den sångsaga, om dessa två som utspelar sig runt förförra sekelskiftet. Gerda och Arvid möts, kärlek uppstår, de gifter sig och får barn. Men Arvid går till sjöss med egen båt, och förolyckas under en storm.

Möjligen skulle verket hetat “Arvid” istället. Gerda blir lite anonym även om hon sjungs vackert av Cecilie Nerfont Thorgersen. Hennes man Christer Nerfont, som har en bra Peter Jöback-liknande tenorbaryton, sjunger Arvids roll, lite mer saltstänkt och med uttryck av drömmar.

 

Vilda våg
Saltstänkt. Christer Nerfont, Janne Johansson och Åke Sandén har fin grabbkontakt.

 

Birollerna, drängar, sjömän, syster och andra sjungs också effektivt av Åke Sandén, Janne Johansson, Linnéa Källström (svensk programledare till Disney Channels nordiska presesentation av serien om Violetta – The Scoop) och berättaren Ann-Marie Hansson samt unga Elsa Östling, som gör två barnroller. Alla är inte färdiga som sångare men det mesta klingar förvånansvärt bra.

Musikalen är lite av ett potpurri med låtar av skild karaktär. Hasse “Kvinnaböske” skymtar fram och även lite operaliknande klanger från kompet, tillsammans med något “smöriga” musikalidiom förstås.

Det blev lite “nummeropera” av det hela ibland. Trots den duktiga berättaren Ann-Marie Hansson saknades ibland en röd tråd. Mest tycker jag dock musiken liknar 1980-talsschlager med de typiska tonartshöjningarna.

 

Ann-Marie Hansson
Marknadsminne. Även berättaren Ann-Marie Hansson sjunger. Och tar sig en promenad invid båtskrovet, nej inte skonerten Marie, som ligger invid huvudbyggnadens veranda med slakande segelduk.

 

Helhetsintrycket är ändå gediget. Några “hittar” finns, som Rörs jag av kärleken, och alla medverkande, även de yngre, var proffsiga. Ibland var inte högtalarna kalibrerade, men det djärva draget att spela utomhus är berömvärt.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HUSBY SÄTERI Söderköping

31 juli 2016
Gerda – en sångsaga

av Bo Wastesson (musik) och Gudrid Hansen (text)

MEDVERKANDE
Berättare: Ann-Marie Hansson
Christer Nerfont, Cecilie Nerfont Thorgersen,
Linnéa Källström, Elsa Östling,
Åke Sandén, Janne Johansson m.fl.

LÄNKAR
Gerda FB-evenemang
En ny generation sjunger sångsagan Gerda reportage Kultursidan.nu 22/7 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gerda klingade vackert på Husby säteri (recension)

  1. Pingback: Esters bok blev film, själv blir hon musikal – KULTURSIDAN.nu