• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Min Väg (Everybody is a Refugee) – SON (recension)

Go!
Go! Dirigenten Fredrik Burstedt kastar in Mukryan Abubaker Molod och hans folkmusikaliska melodislingor på fiolen.

 

Vacker arabiska som gjord för att sjungas

 

Norrköpings Symfoniorkester tar ett kliv ut i den verklighet som många människor i dagens Sverige befinner sig i när man tar sig an Peter Bryngelssons verk Min Väg (Everybody is a Refugee).

Redan 2011 framfördes verket för första gången med Jönköpings sinfonietta, men det är en omarbetad version som SON uruppför denna konsertkväll. Ryktet att sångerskan Sohair Chkair och oudspelaren Mousa Elias, båda från Syrien, ska gästspela med orkestern har nått ut till landsmännen i Norrköping. Flera har slutit upp för att lyssna.

 

Sohair Chkair, sång, och Mousa Elias, oud
Vemod och dramatik. Sohair Chkair, sång, och Mousa Elias, oud.

 

”Elva sånger om främlingskap för orkester…” beskriver Peter Bryngelsson själv sitt verk. Han har ett förflutet i rocken och proggens värld och har länge intresserat sig för musik från Mellanöstern. Att han är en flitig kompositör av film- och teatermusik märks tydligt i musiken.

Melodiska melodier som snabbt skapar stämning och bilder. Från det skira morgonljuset till stadens jäkt och rörelse. Sohair Chkair sjunger på arabiska. Det är ett vackert språk, som gjort för att sjungas. Tillsammans med Mousa Elias på oud, arabisk luta, och Mukryan Abubaker Molod på fiol berättar Sohair om flyktingens väg till något nytt men också om känslan att lämna något bakom sig. Det är vemodigt, dramatiskt, hopplöst och hoppfullt på en och samma gång.

 

Fotsteg
Fotarbete. Till de mer ovanliga inslagen hörde orkesterns skorytmik.

 

Orkestern pendlar mellan att bilda ljudmatta som bär fram solisterna, till att mer tydligt framträda som helhet. Som i sången ”Vindlek” där en rytmisk trumslinga skapar en suggestiv orientalisk dans som förgrenar sig ut till olika instrumentgrupper. När hela orkestern får vara med blir det tryck i musiken. Härligt jazziga bleckblås och stor variation i slagverkstan. Mousa Elias oudspel är utsökt och Mukryan Abubaker Molod plockar fram folkmusikslingor på sin fiol. Det låter vassare än fiolstämmorna i orkestern.

Sångerna ”Fotsteg” och ”Min väg” framförs på svenska. De har ett mer traditionellt pop/rocksound med vers och medryckande refräng.

Det är lätt att tycka om musiken och de enskilda sångerna, men som helhet känns verket spretigt. Korta musikstycken som hackas upp av pauser och notbläddrande gör att stämningen hela tiden bryts. Det blir aldrig någon riktig helhet trots att dirigent Fredrik Burstedt jobbar distinkt och tydligt.

Finalen blir otydlig och ljudbilden skev när sången dränks av en stark orkester. Orkestreringen känns tunn. Det finns absolut potential i musiken, men frågan är om den vinner på att framföras av en stor symfoniorkester.

 

Sohair Chkair klädd i Syriens gröna färg och stjärnor
Berörda. Sohair Chkair uppträdde klädd i Syriens gröna färg. Halsduken med de syriska stjärnorna fick hon av en person i publiken.

 

Kvällens andra verk är Nikolaj Rimskij-Korsakovs symfoniska dikt Scheherazade. Också här kommer inspirationen från öster. I sagans Tusen och en natt berättar Scheherazade varje kväll en ny saga för sultanen för att få leva ytterligare en dag. En grym saga som kläds i en synnerligen vacker musikdräkt.

Stundtals är tempot högt och klangen stark. Många toner som ska fram, men dirigent Fredrik Burstedt leder orkestern fast och stramt. Han får fram många nyanser utan att för den skull tappa helheten. Den ensamma violinen skänker välbehövlig vila och konsertmästare Emily Nebel spelar med stor lidelse. Verket ger även plats för andra soloinsatser. Orientaliska toner mejslas fram fint av bland andra fagott, oboe, klarinett och tvärflöjt.

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

6 oktober 2016
Min Väg (Everybody is a refugee)
Norrköpings Symfoniorkester

Dirigent: Fredrik Burstedt
Konsertmästare: Emily Nebel

SOLISTER
Mousa Elias –        oud
Mukryan Abubaker Molod – fiol
Sohair Chkair – sång

PROGRAM
Min Väg (Everybody is a refugee) 2011/2016 av Peter Bryngelsson (f. 1955)

Peter Bryngelsson – text och musik
Henrik Strindberg – musik och arrangemang
Pelle Halvarsson – arrangemang

Scheherazade Symfonisk dikt, op 35 av Nikolaj Rimskij-Korsakov (1844-1908)

LÄNKARPeter Bryngelsson hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
SON spelar på orientaliska strängar reportage Kultursidan.nu 4/10 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.