• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vårens närodlade böcker på bokfestivalen


”Vilken mångfald, skrivglädje och kunskap!” Jan Holmbom från Östergötlands bokmässa summerade Vårens närodlade böcker Norrköpings stadsbibliotek i lördags.

 

Gamla böcker ut – nya böcker in

 

NORRKÖPING Lokala författare har vidare vyer. Vårens närodlade böcker, skrivna av östgötska författare, presenterades på Norrköpings bokfestival. Nya böcker såldes i entrén. Utanför gick utgallrade biblioteksböcker för en tia.

 

Bokrean
10 kronor styck. Skönlitteratur, barnböcker, deckare, filmer, ljudböcker såldes på bokrean.

 

Bokvagnarna rullades ut genom entrédörrarna strax innan Stadsbiblioteket öppnade på lördagen. Bokrea lockar, också gamla böcker är läsvärda. Utgallringen, överexemplar av böcker men också andra media, ger plats för nytt.

Och nytt stod på tur redan inne i entrén. Lokala förlag och egenutgivare passade på att ha en egen minimässa under Östergötlands bokmässa Tellus paraply.

Rykande färska var däremot de böcker som presenterades i Mellanrummet. Åtta författare/förläggare passerade revy med munvige konferencieren Jan Holmboms hjälp.

Först ut Stefan Andersson med spänningsromanen Han som överlevde. En thriller som spinner sitt nät kring legenden om tåget med den tyska guldskatten. Berättelsen utspelas till viss del i Linköping men framför allt i många andra länder, ända borta i Brasilien.

Långväga är också Olov Giertz som berättar från en cykeltur utöver det vanliga, 1200 mil på cykel genom Nordamerikas kontinent.

– Jag vill visa att Allt är möjligt, att man ofta kan genomföra sin dröm, sade Olov Giertz.

 

Lars Sundberg
Filosoferare. Lars Sundberg samlar till Livsviktiga möten på bibliotek i länet.

 

– Att tala om det som är viktigt i livet ger spännande och meningsfulla möten, sade Lars Sundberg, socionom och diakon vars Filosofiskt forum är inne på sjätte terminen på Norrköpings stadsbibliotek och har spritts till flera andra bibliotek i Östergötland.

De filosofiska samtalen rör sig kring ett tema, ett enda ord som ”Frihet”, ”rädsla” eller ”gemenskap”, och som stöts och blöts under en timmes tid. Lars Sundbergs bok heter Livsviktiga möten och som han säger är det mer som är livsviktigt än själva den fysiska överlevnaden. Ett kapitel innehåller korta texter från några av hans mötesdeltare.

Mor och dotter Ana och Maja Bohlemark presenterade sin Soppbok etcetera etcetera, som släpptes i höstas på deras Café etcetera. Här underströk de hur roligt det var att få inblick i en annan kreativ bransch. Att göra en kokbok blev lekande lätt när kunniga bokmakare, fotograf och tryckare gjorde jobbet. Själva behövde de bara svara på intervjuarens frågor, laga soppa och skriva ner recepten.

Sofia Jardviken presenterade sin tredje barnbok Hugo och Gullvagnens hemlighet. Där blandas myt och verklighet, inte minst geografiskt. I den pedagogiska handledningen som rektor Jardviken skrivit finns tips på turer i Kolmården.

– Drivkraften är att väcka läslust och nyfikenhet hos alla barn.

 

Närodlad litteraturmarknad på Bokfestivalen
Närodlad litteraturmarknad. Efter förmiddagens presentation öppnades bokborden i biblioteksentrén.

 

Ann-Christine Eriksson från Vreta klosters hembygdsförening presenterade en hel serie kring Stjärnorp. Både familjen Douglas och vanligt folks minnen har tecknats ned.

BrittMarie Konradsson, lärare, bondmora och författare presenterade sin tionde bok Isabella och den sjuka Sovnallen, en bok som tar upp svår sjukdom på ett lekfullt sätt som också ska ge hopp.

Sist ut var Lars Danielsson som debuterar med faktaboken En enkel biljett till Sverige. Författaren som växte upp i stadsdelen Tannefors i Linköping har lyft fram en viktig del av Sveriges historia. Den handlar om de italienare men även tyskar som rekryterades till Sverige under 1950- och 1960-talet då svensk industri gick för högtryck men saknade kunnig arbetskraft. ”Det svenska undret” byggde till stor del på den stora arbetskraftinvandringen och Lars Danielsson har djupintervjuat några som fortfarande är i livet.

– Jag har valt ut en familj och följer den från bardomen i Italien till resan till Sverige och anpassningen till den nya kulturen.

Greppet att presentera de närodlade böckerna i Mellanrummet fungerar dock inte publikmässigt. Prova att använda den underutnyttjade Salongen nästa gång – öppet och nära till besöksströmmarna.

Som tur är filmades hela evenemanget. Gissningsvis blir det ett specialavsnitt av videopodden Boksoffan.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

29 april 2017
Norrköpings bokfestival
Vårens närodlade böcker
Arr:
Östergötlands bokmässa Tellus

MEDVERKANDE
Jan Holmbom, konferencier
Stefan Andersson – Han som överlevde
Olov Gierz – Allt är möjligt – 1200 mil på cykel genom Nordamerikas kontinent
Lars Sundberg – Livsviktiga möten
Ana och Maja Bohlemark –
Soppbok etcetera etcetera
Sofia Jardviken – Hugo och Gullvagnens hemlighet
Ann-Christine Eriksson/ Vreta klosters hembygdsförening – Stjärnorpsböcker
BrittMarie Konradsson – Isabella och den sjuka Sovnallen
Lars Danielsson – En enkel biljett till Sverige

LÄNKAR
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook Boksoffan
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook Bokfestival
Kemi, närodlat och impro på Bokfestival reportage Kultursidan.nu 16/4 2017
Boksoffan – TV om östgötska litteraturen KortNytt Kultursidan.nu 11/11 2016
Boksläpp och soppmingel på Café etcetera reportage Kultursidan.nu 18/12 2016
Norrköpingsförfattare till TellUs på lördag reportage Kultursidan.nu 29/11 2016
Filosofera tillsammans på Bibban reportage Kultursidan.nu 26/8 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.