• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johan Dalene spelar med SON på ny fiol


Proffsmusiker. Johan Dalene övar fyra fem timmar varje dag. Gymnasiestudierna hinns också med tack vare flexibla och stöttande lärare.

 

”Det ska vara så bra och så kul som möjligt”

 

NORRKÖPING ”Det bästa som finns är när man förlorar sig i musiken”. På lördag är Johan Dalene solist hos Norrköpings symfoniorkester. Igen. Ett samtal om tävlingar, det nya instrumentet, gymnasiestudierna. Och om musiken.

Torsdag och Johan Dalene har tagit två dagar ledigt från skolan igen. Han går andra året på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm, en liten skola med inriktning mot klassisk musik och mycket förstående lärare. Något som kännetecknar skolan är de många konserterna.

– Jag hinner med plugget ändå. De är så flexibla, de är väldigt stöttande, berättar 17-åringen som vid sidan av gymnasiestudierna fortsätter att studera violin för Per Enoksson, mentor sedan flera år.

 

Johan Dalene
Kul musik. Saint-Saëns stycke spelade han i Å kyrka på Vikbolandet i somras. Viktigt för framtiden är att bygga repertoar som sitter i fingrarna. Då är kammarkonserterna viktiga steg på vägen.

 

Det står Solist 1 på dörren till rummet i Louis de Geers inre korridorer. På det svarta pianot står noter lutade, Introduction et rondo capriccioso av Saint-Saëns. Det är här han övar inför lördagens konsert med Norrköpings Symfoniorkester.

– Det är viktigt att hitta sin egen ton och tolkning. Jag tror inte tonsättaren hade velat att alla spelar lika, framhåller Johan.

Förra året debuterade Johan Dalene som solist med SON. Då spelade han Tjajkovskijs Violinkonsert i D-dur till publikens stora förtjusning. Nu är han tillbaka med två tiominutersstycken av Saint-Saëns och Ravel, som båda kräver virtuost fingerlir och känsla men annars är helt olika varandra.

– Det är två stycken jag spelat väldigt mycket och tycker om.

Saint-Saëns hörde de som lyssnade i Å kyrka på Vikbolandet i somras. Revels Tzigane hörde jag förra våren i fängelsekyrkan i Gamla fängelset, ett intensivt stycke.

Vid båda tillfällena spelade Johan tillsammans med sin mesta pianist, mamma Inger Dalene. Nu blir det med en hel symfoniorkester. Vad händer då med musiken, blir det som ett nytt stycke?

– Ja, Tzigane blir mer magiskt med orkester. Med hornen, efter harpan… det blir nya klanger! Det är kul. Efter den stora kadensen… det börjar efter att harpan spelat. Då kommer temat, med variationer, det blir mer och mer intensivt, säger han entusiastiskt.

 

Johan Dalenes debutkonsert
Signad. Med Nordic Artists har han fått en kanal för fler solistuppdrag. Johan Dalene debuterade förra året med Tjajkovskijs Violinkonsert på hemmaplan med SON, då på sin finska fiol.

 

Kammarmusiken, med bara några få instrument, älskar han och vill inte släppa. Men nu, med ett bra managementbolag i ryggen, öppnar sig orkestervärlden. Många vill ha den unge begåvade violinisten som solist. För två veckor sedan spelade han med Gävle Symfoniorkester och ska dit igen i oktober.

På programmet i höst står även Jönköpings Sinfonietta och dessutom en dubbelkonsert tillsammans med vännen Daniel Thorell, cellist. Bråvikens Kammarsymfoniker gör nämligen gemensam sak med Linköpings Akademiska Orkester i först Linköpings Missionskyrka och kvällen därpå i Hörsalen sent i oktober. Samt mindre kammarkonserter.

En anledning till det stora intresset är förstås de framgångar Johan vunnit i musiktävlingar. Han har tävlat sedan barndomen, tyckt om att öva och finslipa, söka sitt uttryck. Det yttersta beviset var förstapriset i Thomas & Evon Cooper Competition i USA i somras efter att ha spelat Tjajkovskis Violinkonsert.

– I finalen fick jag spela med The Cleveland Orchestra, som är en av de bästa orkestrarna i världen.

Framgångarna i tävlingar ger pengar och ära. Men det är uppenbart att det egentligen ligger djupare tankar bakom musiktävlingarna. Det är ett sätt att hitta och hjälpa unga begåvningar. De bygger nätverk, får vänner bland de medtävlande, och nyttiga kontakter för framtiden.

Tävlingen i USA innebar att nu har inte bara Clevelands musikälskare i Ohio sett och hört Johan spela, utan även orkesterledare från andra delar av Amerika. Förstapristagaren kommer med största säkerhet att bli inbjuden att spela mer där framöver.

I priset ingår även ett erbjudande om musikstudier på högre nivå vid Oberlin Conservatory of Music.

– Det skulle vara fantastiskt att få gå där, kommenterar han men tillägger att det är för tidigt att bestämma sig.

Nu ska han pausa från tävlandet ett bra tag. En musikfestival på Island i somras gav däremot mersmak.

 

Johan Dalene
Instrumentvård. Johan håller fortfarande på att lära känna sin nya, 252 år gamla, violin byggd av Nicolò Gagliano i Neapel. Tidigare har han spelat på ett nybyggt finskt instrument.

 

Redan förra årets stora tävling, Menuhin Competition i London, gav en efterklang som heter duga. Egentligen vann tredjepristagaren bara pengar men det kom konserterbjudanden och han gjorde en inspelning för BBC Radio.

Viktigast av allt finns i ett stabilt instrumentfodral på den svarta lädersoffan. Däri ligger hans nya partner.

– Jag har fått låna en fiol av Henri Moerel Fundation, säger Johan och tar strax fram fodralet och låser upp.

Senhösten 2016 besökte Johan Dalene en instrumenthandlare tillsammans med sin mentor Per Enoksson. Johan provade det ena instrumentet efter det andra, omkring 20 stycken. Alla högklassiga.

Valet föll på en lite sliten violin av Nicolò Gagliano, tillverkad i Neapel 1765. Fonden köpte instrumentet, på sin hemsida skriver de att det är ”the most exciting acquisition so far” (mest spännande inköp hittills).

– Den har en vacker klang, mörk och bred. Och så är den lättspelad. En bra match – det var som som att välja trollstav i Harry Potter.

På lördag lyfter han sin bästa stråke (han har tre) i De Geerhallen, sätter fiolen under hakan, blundar och går djupt in i musiken.

– Det bästa som finns är när man förlorar sig i musiken. Jag drömmer så klart om en stor karriär och många konserter. Men det viktigaste är att spela så bra som möjligt att att det ska vara så kul som möjligt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


DE GEERHALLEN Norrköping

16 september 2017 kl 15
Fransk esprit med Johan Dalene
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Otto Tausk
Solist: Johan Dalene, violin

PROGRAM
Boulanger D’un soir triste, D’un matin de printemps
Saint-Saëns Introduction et rondo capriccioso
Ravel Tzigane för violin och orkester
Fauré Masques et Bergamasques
Debussy La Mer

ÖSTRA ENEBY KYRKA Norrköping

23 september 2017 kl 17
Kammarkonsert
Johan Dalene, violin
Inger Dalene, piano

HÖRSALEN Norrköping

29 oktober 2017 kl 16
Brahms dubbelkonsert
och Tjajkovskijs 4:e symfoni
Bråvikens Kammarsymfoniker och Linköpings Akademiska Orkester
Dirigent: Merete Ellegaard
Solister: Johan Dalene, violin, och Daniel Thorell, cello

Konserten ges även i Linköpings Missionskyrka 28/10

LÄNKAR
Johan Dalene hemsida artistsida
Per Enoksson Wikipedia
Nordiska Musikgymnasiet hemsida Facebook
The Thomas & Evon Cooper International Competition hemsida recension
Menuhin competition hemsida
Henri Mourel Foundation hemsida
Nicolò Gagliano Wikipedia
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 krönika Kultursidan.nu 10/5 2017
Johan Dalene glänste viruost med SON recension Kultursidan.nu 16/9 2016
Intim fängelsekonsert med Johan Dalene recension Kultursidan.nu 25/5 2016
Johan Dalene uppslukas av musiken reportage Kultursidan.nu 25/3 2016
De fick kommunens kulturstipendier 2015 reportage Kultursidan.nu 15/12 2015
Högklassig stipendiekonsert reportage Kultursidan.nu 5/1 2015
Johan Dalene får stort stipendium reportage Kultursidan.nu 25/11 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.