• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Huldran och Hygget i Reijmyre glasbruk


Årsringar. Konstnären Anna Berglind har gjort bilder i slumpat glas som belyses.

 

Minnen av skogen som nu är borta

 

FINSPÅNG Skuggorna lever kvar. Grodan i skogen som höggs ner. Årsringarna i träden. Envist framhärdar bruksorten många mil från det som kallas storstadsmagneten. Anna Berglinds installation Huldran och Hygget visas på Reijmyre glasbruk i vinter i samarbete med Rejmyre Art Lab.

 

Huldran och Hygget – Skogsinventering
Skogsinventering. Blänket avslöjar glaset framför skuggan på väggen.

 

Skuggorna är iögonfallande, glasskivorna som framkallar dem desto mer diskreta. Konstnären Anna Berglind, som just arbetat med ljus och mörker på många olika sätt, visar installationen Huldran och Hygget i entréhallen på Reijmyre glasbruk sedan 3 december.

Installationen består dels av videoverk, dels av objekt och skuggor. Till detta kommer ett interaktivt ljudkonstverk, Requiem över skogen, av tonsättaren Rikard Lindell.

Slumpat glas kallas flerstegstekniken där glaset skapas med hjälp av formar av gips eller stål. Här låter konstnären det genomskinliga glaset, som formats av flora och fauna, belysas och kasta skuggor på väggen. Det blir till minnen av skogen som nu är borta.

 

Huldran och hygget med Årsringar ll & Mykorrhizans hymn till trädet samt videoverket Det var en gång en skog
Nära Hyttan. Installationen Huldran och hygget står inne i glasbrukets entré. Trädstammen är en skulptur – Årsringar II. Ovanför entrén till hyttan visas videoverket Det var en gång en skog.

 

Videoverket heter Det var en gång en skog och har skapats på plats i Rejmyre. I filmen ses bland annat en skördare, skogsmaskin, i arbete.

I utställningen står även en skulptur i trä och keramik, Årsringar II, som i sin tur rymmer ytterligare ett litet videoverk inuti, Mykorrhizans hymn till trädet, där skuggspelet kan anas. Mykhorriza är det som bildas när en svamps trådar och en växts rötter lever i symbios med varandra.

Till detta kommer ett interaktivt ljudkonstverk, Requiem över skogen, av Rikard Lindell, elektroakustisk tonsättare och även docent i datavetenskap. Hans musik och forskning handlar om att inte bara människor utan andra levande väsen och teknik har en röst. Det interaktiva ljudverket skulle kunna tolkas som en annan mykorrhiza-hymn.

 

Årsringar ll & Mykorrhizans hymn till trädet – detalj
Detalj. Årsringar II. I keramikskålens botten ses videoverket Mykorrhizans hymn till trädet.

 

Konstnären Anna Berglind är även lärare på Kultur, samhälle och Mediagestaltning vid Linköpings universitet. Hon har tidigare bland annat genomfört i projekten Dark Matters på Visualiseringscentrum C Kulturnatten 2012 och kortfilmen I ögonvrån på Flimmer 2013.

På en satellitbild av Sverige tagen på den mörka delen av dygnet,
syns ljuset från ett antal upplysta städer där resten av Sveriges yta är mörkt.
Men vad skulle hända om vi bytte plats på mörker och ljus?
Om vi flyttade en del av landsbygdens mörker
in till den plats där det är som mest upplyst
och en del av storstadens ljus ut på landsbygden?

Anna Berglind

Intresset för ljus i mörkret är även något som präglar Rejmyre Art Lab och på sitt sätt även orten. Rejmyre Art Lab har under det gångna året vidgat sin närvaro i Rejmyre med projekt och utställningar året om.

Denna envisa närvaro svarar mot bruksortens framhärdande i att finnas till och ha betydelse utanför kommunens centralort och många mil från det som kallas storstad.

Rejmyre Art Lab har efter de senaste årens inriktning mot glasbruket som arbetsplats successivt riktat blicken mot den nära omgivningen. Huldran och Hygget ska ses som en del i denna nygamla inriktning.

Tidigare i höstas genomfördes en framåtriktad workshop om området invid glasbruket som förorenats av deponi – ”Vad är möjligt här?”. Fortsättning följer.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Anna Berglind

REIJMYRE GLASBRUK Rejmyre, Finspång

3 december 2017 – 21 januari 2018
Huldran och Hygget
Installation
av Anna Berglind och Rikard Lindell
Arr: Rejmyre Art Lab

LÄNKAR
Mykorrhiza Wikipedia
Anna Berglind hemsida
Rejmyre Art LAB hemsida Facebook
Robyn Backen sist ut i Rejmyre Art LAB reportage Kultursidan.nu 31/8 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.