• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Elfridakvartettens skönspel i S:t Laurentii

Elfridakvartetten
Samspelta. Den nybildade Elfridakvartetten spelade för första gången i S:t Laurentii kyrka i Musik i sommarkväll. Clara Lindström och Isabel Godau, violin, Marcus Michelin, cello och Ragnhild Kvist, viola.

 

Så fylld av känslor och dynamik

 

RECENSION/ SÖDERKÖPING En pinfärsk stråkkvartett bjöd på skönspel i S:t Laurentii kyrka i torsdags kväll. Den nybildade Elfridakvartetten stod för programmet under den traditionella sommarmusikens andra konsert.

De inledde med en något annorlunda tolkning av folkvisan Ack Värmeland du sköna och följde upp med en sats ur Edvard Griegs Fra Holbergs tid och Folkvisenatt av Lars-Erik Larsson innan de tog sig an musik av Elfrida Andrée.

Kvartetten har tagit sitt namn efter tonsättaren Elfrida Andrée som levde mellan 1841 och 1929. Hon föddes på Gotland, blev Sveriges första kvinnliga domkykoorganist och var verksam som sådan i Göteborg till sin död.

– Hennes musik spelas tyvärr alltför sällan. Vi tycker att den är så bra så att vi vill lyfta fram den, säger Isabel Godau, en av violinisterna.
– Därför har vi också gett vår kvartett namn efter henne.

Av Elfrida Andrée spelade de Allegro ur Sommarminne från Bjurslätt och Andante quasi recitativo. Romantisk, meditativ musik som kvartetten gjorde full rättvisa.

Konserten avslutades med Antonín Dvořáks Stråkkvartett nummer 12, den som kallas ”Den amerikanska”.  Musikerna är så samspelta att det är svårt att tro att detta faktiskt var kvartettens första framträdande inför publik. Men så var det. Säkert och lyhört framförde de Dvořáks musik, så fylld av känslor och dynamik.

Kvartettens medlemmar har träffats under sina musikstudier. En av dem, Marcus Michelin, är från Norrköping, Klara Lindström och Ragnhild Kvist är från Stockholm och Isabel Godau från Bollnäs.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

S:T LAURENTII KYRKA Söderköping

5 juli 2018
Elfridakvartetten
Musiker: Marcus Michelin, Klara Lindström, Ragnhild Kvist, Isabel Godau

PROGRAM
Ack Värmeland du sköna – trad.
Edvard Grieg – Fra Holbergs tid
Lars-Erik Larsson – Folkvisenatt
Elfrida Andrée – Allegro ur Sommarminne från Bjurslätt och Andante quasi recitativ
Antonín Dvořák – Stråkkvartett nummer 12

LÄNKAR
Svenska kyrkan i Söderköping hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Elfridakvartettens skönspel i S:t Laurentii

  1. Pingback: KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Världsartister till S:t Laurentii kyrka – KULTURSIDAN.nu