• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Världsartister till S:t Laurentii kyrka

Anders PaulssonSopransaxofon är ett ovanligt instrument i klassiska sammanhang. Solisten Anders Paulsson kommer till Söderköping på torsdag.

 

”Orgeln i S:t Laurentii är en klenod”

 

SÖDERKÖPING Världsartisterna Anders Paulsson och Magnus Svensson kommer till Söderköping på torsdag. Anders Paulsson är sannolikt den förste musikern i världen med en solistkarriär på detta, i klassiska konsertsammanhang, sällsynta instrument – sopransaxofon. Magnus Svensson har uppträtt med en rad stora symfoniorkestrar i ett 20-tal länder Han är för känd av Östgötapubliken bland annat genom att ackompanjera de tävlande musikerna i Stenhammartävlingen i Norrköping.

Serien Musik i sommarkväll har nu inletts i Söderköping S:t Anna församling. Det innebär konserter varje torsdag kväll i S:t Laurentii kyrka under sex veckor framöver. Serien inleddes med Pastorala klanger med Claes Wahlroth, tvärflöjt och Fredrik Zander, orgel. I torsdags kunde vi lyssna till Elfridakvartetten, en nybildad ungdomlig stråkkvartett.

 

Magnus Svensson, pianist.
Pianist. Magnus Svensson är bekant för publiken i Östergötland, då han ackompanjerar sångare i Stenhammartävlingen. På torsdag spelar han i S:t Laurentii kyrka.  

 

Nästa torsdag, den 12 juli, är det dags för ”Himmelska franska klanger under valven”. Då blir det musik av Debussy, Poulenc och Franck. Den musiken framförs av sopransaxofonisten Anders Paulsson och pianisten Magnus Svensson.

Anders Paulsson är tämligen ensam om att ha gjort solistkarriär med sopransax, ett instrument som är ovanligt i klassiska sammanhang. Men han spelar inte bara klassiskt utan även barock, jazz och folkmusik.
Anders Paulsson har spelat med de flesta stora orkestrar runt om i världen och även spelat in många skivor.

S:t Laurentiis organist Charlotte Svensson håller i sommarkonserterna. Hon berättar  för Kultursidan.nu att det kan komma in ett 80-tal ansökningar från enskilda musiker eller musikgrupper som vill medverka i konserterna. Bland dem väljer hon ut sex.

 

Organist Charlotte Svensson
Organist. Charlotte Svensson uppskattar Sven Nordströmorgeln från 1845.

 

Charlotte Svensson spelar oftast på kyrkans stora orgel till psalmerna som kyrkobesökarna sjunger i samband med den korta andakt som hålls under varje sommarkonsert.

– Det är härligt att musicera vid dessa tillfällen, säger hon. – Publiken är trevlig och musikintresserad. Folk sjunger med i psalmerna. Och kyrkan har en bra akustik.

– Orgeln i S:t Laurentii är en klenod. Det är en Sven Nordströmorgel från 1845. Den är visserligen lite trögspelad men rolig att spela på eftersom den låter så fint.

Musik i sommarkväll ges också, då med andra musikanter, i Farledskyrkan, det vill säga Skällviks kyrka och Skärgårdskyrkan i S:t Anna skärgård. Då handlar det ofta om Capella Ecumenica eller friluftskonserter.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg, Ann-Charlotte Sandelin och Anders Paulsson/pressbild

S:T LAURENTII KYRKA Söderköping

12 juli 2018
Himmelska franska klanger under valven
Musik i sommarkväll
Anders Paulsson, sopransaxofon, och Magnus Andersson, piano
Musik av: C. Debussy, F. Poulenc, C. Franck

LÄNKAR
Svenska kyrkan i Söderköping hemsida Facebook
Elfridakvartettens skönspel i S:t Laurentii recension Kultursidan.nu 8/7 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Världsartister till S:t Laurentii kyrka

  1. Pingback: KULTURSIDAN.nu