• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Växande kvinnokraft vid Strömvillan


”Tjejer är bäst!” Yusra Al-Slivana ser gärna att Kvinnonätverket Hemma växer. I bakgrunden initiativtagaren Anneli Lindberg.

 

Husmorsgraffiti på hönsnät

 

NORRKÖPING Grönskan skjuter upp ur marken. Kvinnonätverket Hemmas nya husmorsgraffiti lyser glatt och kraftfullt mot förbipasserande mellan Strömvillan och Ebersteinska gymnasiet. Många händer har varit med i skapandet.

Kvinnonätverket Hemma slår till. Det är måndag 1 april när de sätter upp husmorsgraffiti på väggen till en liten byggnad som står med gaveln vänd mot S:t Persgatan, mitt emellan Strömvillan och Ebersteinska gymnasiet.

 

Husmorsgraffiti
Fantasifågel. Den virkade bilden är fäst på hönsnät, ett nytt material för Kvinnonätverket Hemma.

 

De beskådar nöjt sitt verk, ett stycke rejäl husmorsgraffiti som inte går bort i första taget. Gamla virkade dukar som blommor med nyvirkade stjälkar, utrustad med extra lullull som fåglar och en snigel, allt fäst på hönsnät som bundits fast vid den lilla byggnadens spaljé av stålrör.

– Det gallret har jag sett i två år, förklarar Anneli Lindberg valet av plats.

Just den här husmorsgraffitin är dessutom starkt förknippad med Strömvillan. Kvinnonätverket Hemma bjöd tillsammans med andra organisationer in tjejer och kvinnor till Vår dag 9 mars, direkt efter Internationella kvinnodagen.

– Det är många händer som varit med och gjort den här, säger Anneli Lindberg.

”Tjejer är bäst” står det lite provokativt högst upp bland blommor och blad.

– Vi brukar inte ha text på vår husmorsgraffiti men den här gjorde en ung tjej som kom till Vår dag på Strömvillan, berättar Anneli.

 

Husmorsgraffiti
Husmorsgraffiti på hög nivå. Brandtrappan utanför Kvinnonätverket Hemmas lokaler på Holmentorget är smyckad.

 

Många händer har också varit med och gjort graffitin som flaggar på trappan utanför kvinnonätverket Hemmas lokal hos Marieborgs folkhögskola vid Holmentorget. Under trappan gungar bolltofsar glatt i vårblåsten.

– Vi är flera kvinnor som träffas, virkar och sätter upp saker, säger Yusra Al-Slivani som uppskattar måndagskvällarna på Holmentorget.

Yusra Al-Slivani var också delaktig i det stora hjärtat som hängdes upp vid Söder Tull förra året och den vita LAVVU-kåtan som ställdes ut på Löfstad slott hela sommaren.

– Vi gör mer och mer stora bilder, säger Yusra Al-Slivani och hoppas att fler kvinnor vill vara med i nätverket vars mål är att alla kvinnor ska känna sig Hemma i Norrköping.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157707698677455

LÄNKAR
Husmorsgraffiti i Norrköping Facebook

Anneli Lindbergs återbruk på frimärke reportage Kultursidan.nu 7/2 2019
Sommarskira LAVVU på Löfstad slott reportage Kultursidan.nu 20/6 2018
Glad Alla hjärtans dag med flera tips reportage Kultursidan.nu 14/2 2018
Husmorsgraffiti gör staden till hemma reportage Kultursidan.nu 12/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.