• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Protestera mot planerna på husbygge i Strömparken!


Wow! Vem vill inte bo så här, med egen park på taket? Men på bekostnad av att Strömparken stängs inne
och att Gamla Rådstugugatan bakom blir skuggad alla dagar solen inte står som högst på himlen.

 

Kommunens utställning stänger 15 maj

 

Jag har länge vetat vad jag tycker: Det är helt uppåt väggarna att bygga ytterligare ett hus invid Strömparken. Läst någon insändare och muttrat, vänt blad och fortsatt med vardagens arbete. Mer har det inte blivit.

Men hos min tandläkare, den årliga kontrollen, får jag äntligen den knuff jag behöver – en lista att skriva under, möjlighet att formulera min egen åsikt. Och någon som tar hand om den. När jag äntligen kan prata igen, utan munnen full med verktyg och salivsug, märker jag att personalens upprördhet är stor över kommunens och Hyresbostäders planer på att bygga en sex våningar hög fastighet med dubbla huskroppar. ”Förtätning” nästan fräser tandhygienisten. Men det är inte tandläkarmottagningens personal som ligger bakom namninsamlingen. Det är Ray Happ.

Tiden är knapp, tisdag 15 maj stänger utställningen och Ray Happ seglar i Grekland. Det tar flera dagar innan vi får kontakt. Det är en engagerad, påläst och kunnig person med stark drivkraft som ringer ett långt samtal torsdag morgon.

– Det är oerhört klåfingrigt av kommunen och Hyresbostäder att vilja bygga ett hus i Strömparken. Det är ett fint hus men det går emot allt jag vet om stadsbyggnad.

Han säger inte vilka Norrköpingsbor och stadsarkitekter som skulle vända sig i sina gravar om huset kom till stånd för hans tanke är i Norrköpings framtida stads- och kulturmiljö. Även om han pensionerat sig från tjänsten som fastighetschef på Holmen och lägger stora delar av sin tid med att segla i varmare vatten bryr han sig. Det startade i vintras när han var hemma i Norrköping och detaljplanen ställdes ut för första gången mot slutet av året.

– Jag har skrivit insändare och bemött svaren från kommunen och Hyresbostäder. Men insändare faller i glömska.

Ray Happ har därför agerat på fler sätt, bland annat skrivit ett PM till kommunens politiker, som han menar inte alls är så eniga om planen som det verkar. Och startat en namninsamling, den jag stötte på. Han har rört runt en hel del, som han själv säger.

– En park i staden ska inte inramas av hus utan av gator. Det här är den enda parken i stan som finns vid vatten, där folk kopplar av och solar. De ska inte behöva känna att folk i huset ska kunna titta ner på dem.

Någonstans där i samtalet flikar jag in några ord om ljuset och luften som möter mig som då och då cyklar på Gamla Rådstugugatan, gatan tränger ihop sig mellan New Delhi-hörnet och det tämligen nybyggda huset med sina stråk av svart fasad.

Jag framför naturligtvis argumentet om behovet av bebyggelse i attraktiva lägen, annars vore jag inte journalist utan ja-sägare. Det som jag redan läst svaret på: det finns obebyggda tomter i andra mycket goda lägen. Den här pärlan just där Strömmen kröker sig tillhör alla Norrköpingsbor, de som bor i stenstaden och de som har vägarna förbi.

Ray Happ skjuter in sig på andra av för-sidans argument – som jag också läst svar på. Den nuvarande bilparkeringen som i debatten kallats rivningstomt som alltså bör återbebyggas är i själva verket stadsplanerad som park i den plan som gäller i dag – inte parkering.

– Parkeringen är ett svartbygge, poängterar Ray Happ och fortsätter: I och med att man tänker ändra en plan måste strandskyddsfrågan upp igen.

Strandskydd, men nu pratar vi etablerad stadsmiljö, inte naturområde, eller hur? Jo, kontrar Ray Happ, lagstiftningen från 2009 har ändrat reglerna så att strandskyddet alltid finns som en grund man måste återgå till. Men samtidigt har kommunerna fått rätt att själva bedöma när det ska åsidosättas, visserligen med länsstyrelsen som överprövar planen. ”Men här är vi tydligen i kungariket Norrköping med egna lagar”, ironiserar han.

– Felet är att sådana här projekt inte kommer till allmänhetens kännedom förrän de som planerar kommit för långt för att det ska kunna stoppas. Hyresbostäder har lagt ner en hel del pengar på projektering. Men de får väl se det som en felinvestering, det är inget konstigt i det.

Vi avslutar samtalet. Nu ska jag bara ta fram mina bilder från den svårfotograferade Strömparken och sätta mig att skriva.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin, redaktör och ansvarig utgivare för Kultursidan.nu

 

 • FÖRVALTNINGSHUSET ROSEN Norrköping
 • Utställningstiden avslutas 15 maj 2012
  Öppet 9-11.30 13.30-15

  Utställning av detaljplan för fastigheten Torget 5
  Skriftliga synpunkter med namn, adress och telefonnummer lämnas senast 15 maj 2012

  • SKICKA TILL
   Norrköpings kommun
   Stadsbyggnadskontoret
   Fysisk planering
   601 81   NORRKÖPING.

 

LÄNKAR
Norrköpings kommun Strömparken utställningspresentation
Plankarta pdf
Illustrationer / Gestaltningsprinciper pdf
Planbeskrivning pdf
Genomförandebeskrivning pdf
Strömsparken Behovsbedömning pdf

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Protestera mot planerna på husbygge i Strömparken!

 1. Pingback: Många kände sig hemma i Strömparken på Nationaldagen (reportage) | KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Demonstrera i och för Strömparken | KULTURSIDAN.nu

 3. admin says:

  Tjåsa Gusfors skriver:
  10 maj 2012 kl. 01:57 (Redigera)

  Att bygge ett hus i Strömsparken är Helt värdelös. Utveckla istället detta lilla grönområde nära Strömmen till något mer inbjudande att hänga i sköna sommardagar./Tjåsa Gusfors