• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart blir det helt tyst på Skandiateatern (reportage)


Samlade. Carina Perenkranz och Pontus Helander har kommit till vägs ände med ljudproblemen på Skandiateatern. De stänger efter en hejdundrande stor nyårsrevy.

”Vardagsrummet” stänger efter nyårsrevyn

 

Dyrbara decibel dunkar ner Skandiateatern. Utan intäkter från hårdrockskonserterna går det inte ihop sig för Pontus Helander och Carina Perenkranz som drivit teaterhuset i drygt fem år. Vid måndagens välbesökta presskonferens förklarade de bakgrunden till det som under helgen spridits som en löpeld: Skandiateatern stänger.

– Vi har lagt 100.000 kronor på att ljudisolera väggen mot grannen men vissa konserter blir ändå för högljudda, sade Carina Perenkranz.

Ett och ett halvt års ljudmätningar före och efter ljudisoleringen har noterat att även om störningarna avtagit så förmedlas rytmiska basljud från den ena huskroppen in i grannfastigheten, över de 25 decibel som är gränsvärdet. Slutligt besked från kommunens miljöskyddsnämnd kommer om en vecka men Chopp Event är så säkra på vad beskedet kommer att bli att de samlat till presskonferens redan nu.

Höstsäsongen blir lite lugnare än vanligt när nu hårdrocksbanden redan börjat söka sig till nya scener. För övriga besökare är det inte märkbart, det blir stå upp-komik, gästspel från Riksteatern och framför allt Chopp Events egna produktioner. Höstens planer med nypremiärer för vårens produktioner och framför allt nya komedin Grymt galet kvarstår. Nyårsrevy, en som slår på stort, utlovas också under januari.

Den 1 februari stänger nöjesetablissemanget som varit Norrköpings svar på Mosebacke i Stockholm.

Men 20 uteblivna konsertkvällar innebär ett ekonomiskt tapp på runt en halv miljon kronor per år. Det är pengar som tippar en balanserad ekonomi åt fel håll.

– Det är en uppskattning mellan tummen och pekfingret, förklarar Pontus Helander. En konsertkväll ger lokalhyra från arrangören, biljettprovision och intäkter på försäljningen i baren.

Pontus Helander och Carina Perenkranz gemensamma företag Chopp Event kommer att fortsätta genomföra sina produktioner inom show och teater även i framtiden, men utan den styrka det ligger i att ha ett eget teaterhus.

– Vi får hyra industrilokaler som är stora nog för repetitioner och att rymma rekvisitaförråd och verkstad, säger Pontus Helander.

De är samlade, har redan gått igenom den process som det innebär att tvingas styra om den verksamhet de lagt ner ett stort engagemang i. Carina lyfter fram alla produktioner som gjorts i och utanför huset, sommarrevyer och barnföreställningar, samarbeten med andra teatergrupper, inte minst i Linköping. Allt det kommer att fortsätta och nu är Chopp Event ännu mer öppna för samarbeten i Norrköping.

– Jag hoppas att den som kommer in här efter oss förvaltar och älskar lokalen som vi har gjort, säger Pontus Helander. Chopp Event har satsat en hel del för att få Skandiateatern i gott skick, allt eftersom de fått råd, aldrig med lånade pengar. Allt lär de inte få tillbaka.

De kommentarer som han fått från vänner och teatergäster är att det är ”jättetråkigt” och ”vad händer nu?”.

– Någon sade att vi skapat ett vardagsrum för Norrköpingsborna, det är det finaste epitet man kan få, säger Pontus Helander uppskattande.

Det finns ett halmstrå, att en krögare går in och driver restaurang i samarbete med Chopp Event.

– Vi har ett restaurangkök men vi är inga krögare. Skulle det finnas någon som vill satsa då skulle det kanske fungera, säger Carina Perenkranz  inte helt utan förhoppningar.

 

– Om orsaken är den jag tror hoppas jag verkligen på en lösning, skrev kommunalrådet Lars Stjernkvist i en kommentar på Facebook under helgen. Nu har det inträffat.

– Vi ska vara öppna och lyssnande för att rädda kvar verksamheterna, säger Lars Stjernkvist i en telefonintervju några timmar efter presskonferensen på Skandiateatern.

Han tänker då inte enbart på Chopp Event AB och konsertarrangörerna. Tankarna går även till alla andra verksamheter som har rymts i lokalerna, från lokala riksteaterföreningen KariN till lunchdans.

– Skandiateatern betyder mycket för Norrköpingsborna. Men om det nu blir verksamheter som blir hemlösa har kommunen en del scener som vi har ansvar för helt eller delvis, påpekar Lars Stjernkvist.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
100 % Dragshow inleder Skandiataterns höst reportage Kultursidan.nu 20/9 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.