• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bygg för CityFiske och turisterna i Strömparken (reportage)

Strömparken med byggnaden som kan inrymma CityFiske, restaurang, konferenslokaler och turistinformation.

Inbäddad i parken. Det nya förslaget bevarar Strömparkens alla träd och lockar fler besökare.

 

Sparar träden och utveckla parken

 

Diskussionerna om vad som skall byggas i Strömparken lär fortsätta ett bra tag till. Reidar Svedahl från Föreningen Rädda Strömparken och Mathias Sundin från Folkpartiet kallade till pressträff vid Fiskestugan i onsdags för att presentera ett nytt förslag till utveckling av Strömparken.

Arkitekten Guy Sjöwalls förslag innebär att man bygger en låg tvåvåningsbyggnad i stället för ”höghuset”. Byggnaden skulle då kunna rymma City Fiske, konferenslokaler, restaurang och turistinformation.

Med denna byggnad så skulle också träden på platsen räddas och det ur turistsynpunkt så viktiga sportfisket fortfarande vara i centrum. På bekvämt avstånd till den nya laxtrappan som invigdes på torsdagen.

– Cityfiske är en mycket viktig del i Strömparkens framtid och vi har i nära dialog med dem tagit fram konceptet för det här nya låga huset, säger Mathias Sundin, Folkpartiet.

Kostnaden för tvåvåningshuset kan uppskattas till cirka 15 miljoner kronor i stället för hyresfastighetens uppskattade 150 miljoner. Eftersom det är kommunala bostadsföretaget Hyresbostäder som får byggrätten så handlar det i båda fallen om kommunala skattepengar i slutänden enligt förslagsställarna. Man vill nu att Norrköpings kommun utreder detta alternativa förslag.

Vid träffen visades också en bild upp som visar hur huset kommer att passa in i miljön.

Folkpartiet har också lämnat in en motion om att genomföra en folkomröstning där Norrköpingsborna får möjlighet att rösta om bostadshus ”för ett 30-tal lägenheter” eller en park ”för 130.000 norrköpingsbor”.

Text och foto: Sven Åke Molund
Illustration: Guy Sjöwall

 

LÄNKAR
Guy Sjöwall NT
Alla vill känna sig hemma i Strömparken reportage Kultursidan.nu 9/6 2012

FLER BILDER FRÅN PRESSTRÄFFEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633814853557″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.