• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gudinnan Lana låter sig inte fångas (recension)

Lana Del Rey sade blankt nej till fotografer, utom några ytterst få utvalda medier. Vi har ett par riktigt bra bilder från konserten, som fångar scenen och stämningen bland fansen. Vi publicerar inte dem. Det är nämligen förbjudet för press att fotografera från publikplats under Bråvallafestivalen. Aftonbladet inte bara lyfte mobilkameran, de publicerade också bilden. Det kostar inte vi på oss utan avstår.

 

”Nån slänger upp en keps på scenen”

 

Jag har blivit fascinerad av Lana Del Rays mörka texter framförda med (på nya skivan) en mycket sval och distanserad ton. Så kliver hon upp på scenen och ser inte det minsta suicidal ut! Hon är iklädd en axellös top och jeans som är kortare avklippta än vad som egentligen är möjligt. Därtill örhängen som är så stora att man kan få en cirkuspudel att hoppa igenom dem.

”Amazing to be here, can’t belive it.” Vad är det hon inte kan tro? Att hon har hamnat på ett före detta flygfält i Norrköping? Har det varit hennes livs drömmar? Det är det jag som inte kan tro. Hon tuggar tuggummi och ser ut som en fotomodell.

Hon inleder med Body Electric från EP:n ”Paradise” från 2012. Det går hett till. När gitarristen drar ett solo omfamnar hon honom smeksamt bakifrån och han kliar gitarrhalsen allt våldsammare (ja, ni fattar) tills solot slutar i ett vinande crescendo. Lana sätter sig på huk och tar en sipp genom ett illrött sugrör från en lattemugg. Allt uppförstorat 20 gånger på bildskärmarna.

West Coast från nya skivan ”Ultraviolence” bjuder på video med eldmotiv och Lana körandes bil. Det är som att titta på TV. Hennes trendigt uppbuskade ögonbryn får vi också se i närbild. Glatt går hon ner från scenen för att hälsa på publiken — och blir nästan indragen i den! Allt visas på TV.

Elizabeth Woolridge Grant, 27, debuterade som Lizzy Grant innan hon tog namnet, och skapade rollen, som Lana Del Rey. I en intervju med engelska The Guardian i förra veckan talade Lana Del Ray om sina hjältar Amy Winehouse och Kurt Cobain, varpå hon sa att hon ”önskar att jag redan var död”. Del Ray berättade att hon var olycklig i sin roll som popstjärna och att hon ständigt var en måltavla för kritikerna, att hon inte vill vara vid liv. Det fick Cobains dotter Francis Bean att gå ut att kritisera henne.

Gitarristen låter som en stråkorkester och trummisen ser ut som en galen munk bakom kantiga synthpukor. Nu har Lana kommit på att hon har en depressiv image och ser riktigt ledsen ut. Så är det också titellåten från debutskivan ”Born to die” som spelas! Vi Lou Reed-älskare gillar citatet ”take a walk on the wild side” mitt i låten. Nån slänger upp en Coca-Cola-keps på scenen som hon tar på sig för att visa att hon är busig och spontan.

Titellåten från nya skivan”Ultraviolence” framförs långsamt och med en rynka i pannan. Den är producerad av Dan Auerbach, sångare och gitarrist i bländande The Black Keys, och han har lyckats att fånga mörkret i hennes texter. Det är en sval dödsmässa med beslöjad röst:

He hit me and it felt like a kiss
I can hear violins, violins
Give me all of that ultraviolence

Det är ofta utsatta och beroende kvinnor som skildras i hennes texter. Givetvis är det en del av rollen som västkustlyxkvinna på den mörka och drogfyllda sidan som gestaltas. En schablon. Lana själv är, utan tvekan, en stark person. Men hennes rollfigurer är det inte. Å andra sidan har hon sagt:

”For me, the issue of feminism is just not an interesting concept. . . Whenever people bring up feminism, I’m like, god. I’m just not really that interested.”

Sen blir det mer dystert med Summertime Sadness och röda moln på bildskärmen och en ännu djupare rynka i Del Reys panna. Också tack och hej med National Anthem, även den från första plattan.

Hon var oerhört vacker, och hon sjöng som en gudinna. Men nu skulle jag vilja höra något som är på riktigt.

Text: Michael Strandhed

BRÅVALLAFESTIVALEN Norrköping

26 juni 2014
Lana Del Rey

Scen: Luna

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Dance party med Bombay Bicycle Club recension Kultursidan.nu 26/6 2014
Kö till hela Sveriges musikfestival reportage Kultursidan.nu 25/6 2014
Bråvalla utan liten lokal scen reportage Kultursidan.nu 24/6 2014
Lovande startfält för alla på Bråvalla reportage Kultursidan.nu 23/6 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.