• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fansen sprang in med Krunegård (recension)

Prinsen av Peking – Markus Krunegård. Han öppnade Bråvallafesten och fick ett varmt mottagande.

 

Prinsen av Peking är hemma

 

Många var de hängivna fans som hängde på låset för att se Norrköpings alldeles egna popprins. Markus Krunegård framförde sin konsert med bravur, personligt mellansnack och mänsklig värme. Senare spelade Imagine Dragons – essensen av Bråvallas bredd.

Bråvalla är redan en självklar höjdpunkt på sommaren, och (kan man säga det efter bara ett år?) redan en kär tradition. Jag cyklade med ivriga ben uppför norra promenaden och strävade vidare längs Finspångsvägen. Lite bråttom var det allt också.

Väl inne på området var det lugnet före stormen. Jag blir varse att ett före detta militärt flygfält kan se väldigt stort ut innan 50.000+ besökarna rullar in. Visst, det fanns något i luften som lovade om något stort, och infrastrukturen var på plats: öltält, funktionärer, bajamajor, scener och ljus. Men inga besökare.

 


Plötsligt var alla där.

 

Stackars Markus, hann jag tänka. Var är alla fans? Givetvis var detta ett väl iscensatt trick för att höja förväntningarna inför festivalens första spelning. Portarna öppnades precis i lagom tid för att få till rätt effekt – att Krunegård verkligen invigde festivalen. Många var de hängivna fans som hängde på låset för att se Norrköpings alldeles egna popprins. Jag vet inte hur många springande fans som vällde in, men nog kändes det så småningom ganska välfyllt runt Lunascenen.

Nå, själva konserten genomförs med bravur. Det är en bra blandning av nytt och gammalt. Jag gillar det stora gung och groove som låten Let’s go, jag är din yo bjuder på. Dessutom bildar det ett snyggt medley tillsammans med Hela livet var ett disco. Båda inbjuder till dans. Markus bjuder gärna på sig själv och sin musik. Mellansnacket är personligt. Han får alla att känna sig välkomna (men nog anar man att det är lite extra roligt att hälsa norrköpingsborna välkomna…)

 


Markus Krunegård är en mycket mångsidig musiker.

 

Publiken vaknar till ordentligt under Askan är den bästa jorden när de får gunga händerna från sida till sida. Den nya hiten ”Du stör dig hårt på mig funkar mycket bra, inte minst därför att den ytterligare förstärker intrycket att Krunegård är en mycket mångsidig musiker. Mänsklig värme var en mäktig final.

Men för de flesta är ändå vampyren fortfarande kronan på verket. Prinsen av Peking är hemma.

———–

 


Imagine Dragons är som ett Bråvalla i miniatyr.

 

Slutligen, en allmän betraktelse från festivalens första dag. Bråvalla står för bredden i Festivalsverige. I Imagine Dragons är essensen av Bråvallas startfält förkroppsligat i ett band. De är verkligen breda. Låtmaterialet spänner från tunga bastoner, nästan lite dubstep-känsla, över Coldplay-luktande alster, till stämningsfull stämsång och metal.

Bredden är styrkan med Bråvalla.

Text: Nora Ham
Foto: Nora Ham (Markus Krunegård) och Samuel Sandelin (Imagine Dragons)

BILDSPEL (FLASH) KRUNEGÅRD – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BILDSPEL (FLASH) IMAGINE DRAGONS – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVALLAFESTIVALEN Norrköping

26 juni 2014

Markus Krunegård
Scen: Luna

Imagine Dragons
Scen: Luna

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Gudinnan Lana låter sig inte fångas recension Kultursidan.nu 27/7 2014
Dance party med Bombay Bicycle Club recension Kultursidan.nu 26/6 2014
Kö till hela Sveriges musikfestival reportage Kultursidan.nu 25/6 2014
Bråvalla utan liten lokal scen reportage Kultursidan.nu 24/6 2014
Lovande startfält för alla på Bråvalla reportage Kultursidan.nu 23/6 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.