• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flimmer: Stumfilm med Akademisk kör (recension)

Akademinska kören plus stumfilm
Sång på flygande vingar. Akademiska kören från Linköping sjöng och visade stumfilm.

 

Det lät ibland som barbershop

 

Du och jag i biomörkret. Plus en hel kör och orkester bredvid bioduken när Flimmer flyttade ut till Studio Skandia mot slutet av den gångna filmfestivalen. Intressant experiment – även om kontakten mellan stumfilmsscenerna och den lite äldre musikrepertoaren sällan var självklar.

Ett intressant experiment, som kanske mer kändes som en traditionell körkonsert – om än med lite annorlunda repertoar à la amerikanskt (förra) sekelskifte – än en biokväll i ny tappning. Kontakten med de gamla stumfilmerna, visade på en duk invid, var sällan självklar.

Dessutom gränsade några av filmerna – Josephine Bakers ”banandans” till ”negerorkester”, speciellt – till det rasistiska, även om detta naturligtvis var 1910-1920-talets uttryckssätt och hon ansågs vara en stor stjärna på sin tid. De flesta filmklipp var dock mer av pekoral med bleka prinsar, kvinnor i nöd på spåret och Charlie Chaplin-liknande figurer.

Några klassiker från förra seklets början lät riktigt bra med Akademiska kören i Linköping, även om denna musik kanske inte är deras forte och solisterna ibland inte lät hemtama. Up against the River och I love coffee, I love tea lät ibland som barbershop (om än med blandad kör, inte manskvartett) och stundom som den tidens sentimentala ballader.

Lite svensk 1960-talsnostalgi hanns också med, med Toots Thielemans Bedårande sommarvals och en gammal stumfilm kallad The best Act of La Traviata, tydligen var operapekoral med ”fallna kvinnor” och lite kittlande ”kurtisaner” ett tag en trend i stumfilmen.

Som konsert betraktad var kvällen lyckad men temamässigt blev det lite ”varken hackat eller malet” av det hela. Programmet var dock föredömligt koncentrerat och inramningen på Studio Skandia var hemtrevlig.

Text och foto: Lars Henriksson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STUDIO SKANDIA Norrköping

10 oktober 2015
Du och jag i biomörkret
Stumfilmskonsert

Akademiska kören
Orkestern Jazztracks
Arr: Filmfestivalen Flimmer

LÄNKAR
Flimmer hemsida Facebook  Program
Flimmer: Flickorna fräck och egensinnig recension Kultursidan.nu 11/10 2015
Flimmer: Vi behöver veta – 7 Days in Syria recension Kultursidan.nu 8/10 2015
Flimmer: Vinterboj med regissörsamtal recension Kultursidan.nu 6/10 2015
Flimmer ställer in skärpan på demokrati reportage Kultursidan.nu 1/10 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.