• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM invigdes med dansmusik utan dans (krönika)


Strålande ljusshow. Where’s The Music inleddes med WTM x Nordic Crew night. Det var vackert även om dansgolvet låg öde första halvan av kvällen.

 

2015 i kylan – 2016 på krogen – 2017 i starten

 

NORRKÖPING När dansar folk? WTM har förhållit sig på olika sätt till dansmusiken under de två tidigare åren. Premiäråret var de ute i kylan. Året därpå på krogen. Nu inledde dansmusiken festivalen. Som är en dag kortare i år.

Det ska erkännas direkt: jag är fel man på fel plats. Den moderna dansmusiken lämnar mig som ett frågetecken (och det gjorde den redan för 30 år sedan). Så jag kan inte uttala mig om huruvida det som spelas är bra, men det förutsätter jag att det är.

 

DJ-starten på Arbis
För tidigt för dans.

 

Fast… det är ju ingen som dansar. Kanske är det mest branschfolk och journalister här bland de 150 som har letat sig till WTMs ”extrakväll”. Ja, programmet är ju kortat med en dag i år. För att sänka biljettpriset, sägs det. Och, ja, det är en hundring billigare i år.

Samma hundring kunde man bli av med på kvällens inträde. Om man är privilegierad nog att leva som om en torsdagskväll är en fredag och dansa halva natten. Dansa? Ja, vad vet jag. Jag gav ju upp redan vid midnatt.

WTM har förhållit sig på olika sätt till dansmusiken under de två tidigare åren. Premiäråret 2015 hade man utomhusspelningar i Knäppingsborgskvarteret. Det gick sådär. Nej, ärligt talat var det katastrof! Man får dansa som besatt för att hålla värmen i tio minusgrader. (Nej, man gick någon annanstans.)

Och DJ:ens fingrar blir stela och långsamma. LP-skivorna är spröda som knäckebröd. Men det kunde ju arrangören inte hjälpa att det blivit en köldknäpp. Det var ju ingenting man kunde väntat sig? I februari?

 

DJ-starten på Arbis
Sihuett. En annan DJ.

 

Så förra året hade man flyttat in i värmen på Kopparhammaren. Man öppnade sent på kvällen (det är då man ska dansa, har jag förstått). Det var en rejäl satsning med många kända namn och andra uppgående stjärnor.

Jag gjorde studiebesök på hemvägen där när liveakterna hade slutat. I dörren möttes jag av vakter som släpade ut överförfriskade/bråkiga gäster. Polisen väntade redan utanför. Där inne var stämningen som på en finlandsfärja en lönehelg. Kopparhammaren är inte med i WTM i år. Enough said.

Och i år gör man alltså på detta viset – man låter dansmusiken inleda festivalen, men ändå inte riktigt. Den hänger på ett snöre utanför. Och det vete sjutton om man får upp toppfart på dansgolvet redan i början. Borde inte klimax ligga i slutet av festivalen i stället?

Men jag vet ju inte hur stämningen var kl 03.00, så jag ska väl inte säga nånting.

 

DJ-starten på Arbis
Säga vad man vill om uppslutningen på dansgolvet. Men showen var lysande.

 

Fast någon direkt invigning av festivalen förekom inte. Förra året gjorde man i alla fall ett försök. Jag antar att på konferensdelen sker sådant nuförtiden. Delegaterna fick i alla fall en gratis välkomstdrink och tillträde till balkongerna, där de kunde titta ner på det tomma dansgolvet. Ljuseffekterna var, som alltid på Arbis, av högsta klass och en sevärdhet bara de. Och musiken var bra. Tror jag.

På fredagen börjar det på riktigt…

© Text och foto: Michael Strandhed

ARBIS Norrköping

2 februari 2017
WTM x Nordic Crew night

Navy Crew: Jireel, Den, Pato Pooh, Gameboll, Riffo
Nora Collective Crew: (NO): Philip Emilio. Skveterboy Rico, Lotion Boyz
RMH Crew: Michel Dida, Nebay Meles, Jesus Child, Baba + special guest performance by Cherrie

Where’s the Music? – Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Where’s The Music hemsida Facebook Spotify SPELSCHEMA
FÖRHANDSARTIKLAR
Programmet dag för dag släppt – WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 24/1 2017
Nedräkning – sista 21 akterna till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 19/1 2017
Studieförbundens Black Box på WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 23/12 2016
Hurula och Skott lyfter WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 22/12 2016
Erik Lundin och ytterligare 29 till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 1/12 2016
Broder John och Flora Cash till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 9/11 2016
Magnus Carlson dragplåster för WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 25/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to WTM invigdes med dansmusik utan dans (krönika)

  1. Pingback: Fika-musik mjukstartade WTM-konferens – KULTURSIDAN.nu