• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

TFF och Gladys hyllar Motown 60 år


Lutning. The Fantastic Four kommer gärna till Norrköping, som när gruppen firade sitt 15-årsjubileum i De Geerhallen 2016.

 

Kan konsten att luta retrosnyggt

 

NORRKÖPING My Girl. 60 år sedan hitfabriken Motown startade. Svenska sammetsrösterna i The Fantastic Four har plockat upp soulpopen som skapades av svarta musiker i bilbyggarstaden Detroit. Hyllningsturnén med Gladys del Pilar som gästartist startar i Flygeln på söndag.

Det är mycket nostalgi och mycket musikalitet i svenska sångkvartetten The Fantastic Fours spelningar. Inriktningen är vanligtvis från storbands- och swingeran under 1950- och 1960-tal, med Frank Sinatra som den lysande förebilden, men till hyllningsturnén är det förstås enbart Motown som gäller.

Allt började när bilarbetaren Berry Gordy lånade 800 dollar av sina föräldrar och startade Tamla Records december 1959. Året därpå bytte bolaget namn till Motown Record Corporation. Motown var en hitfabrik – låtskrivare, kompband, musikgrupper med stämsångare, leadartister som så småningom steg mot stjärnstatus. Det gick som på löpande bandet i bilfabrikerna och Motown-soundet abonnerade på hitlistorna i USA och Europa i två decenniers tid.

 

Gladys del Pilar
Lady. Gladys del Pilar är turnépremiärens gästartist.

 

Gruppens motor är Robert Haglund, född och uppvuxen i Norrköping, och det är i Flygeln som jubileumsturnén Motown 60th Anniversary kickstartar innan den fortsätter till Stockholm och Lidköping.

Turnépremiärens gästartist är Gladys del Pilar, som även tidigare samarbetat med The Fantastic Four. Senast sångerskan var i Norrköping hälsade hon på en skolklass tillsammans med ”Ghost”-kollegorna Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis.

Inför hyllningsturnén har sångarna, som kan konsten att luta på mikrofonstativen i samma vinkel som sig själva, frågat fansen om hjälp med låtförslag. I want you back, My Girl och Hurry Love står i alla fall på setlistan.

För ackompanjemanget står The Buttercup Orchestra, en handplockad septett med sväng i blåset.

 

Robert Haglund
Fraseringarnas mästare. Robert Haglund månar om minsta detalj i sitt artisteri.

 

Robert Haglund har en solokarriär vid sidan av The Fantastic Four. Ett specialprojekt är att stöpa om hårdrock till swing.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Josefina Dernsjö och Ann-Charlotte Sandelin
© Pressfoto: Gladys del Pilar

FLYGELN, LOUIS DE GEER Norrköping

3 mars 2019 kl 18
Motown 60th Anniversary
The Fantastic Four
Gladys del Pilar
The Buttercup Orchestra

LÄNKAR
Gladys del Pilar Facebook
Robert Haglund hemsida Facebook
Fantastic Four hemsida Facebook evenemang
Motown Wikipedia
Robert Haglund möter tonårens idoler recension Kultursidan.nu 7/12 2016
The Fantastic Fours lyckopiller med twist recension Kultursidan.nu 25/4 2016
Robert jubilerar med TFF och soloalbum reportage Kultursidan.nu 21/4 2016
Ikväll tävlar The Fantastic Four i Hollywood PS! De vann! reportage Kultursidan.nu 30/7 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.