• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (IV)

Nobelsoppa
I väntan på orden. Svetlana Aleksijevitj och hennes böcker väntar på att Östgötateaterns skådespelare ska ge orden liv. Stunden innan Nobelsoppan i Café Gycklaren på Stora teatern.

 

Upplevelser som betyder och berör

 

Kulturåret 2015 – ända in i kaklet. Öppen Port-projektet som mest av allt ville öppna vårt mentala fängelse. Görel Crona på Lilla teatern. Nobelpristagaren som har gjort sig till den lilla människans tolk – orden hördes på Östgötateatern.

Under fyra dagar har Kultursidan.nu:s medarbetare delat med sig av sina starkaste minnen från det gångna kulturåret. Nu önskar vi Gott Nytt År och förbereder oss att spegla 2016.

 

Shakespeares dotter
Ordens gestaltare. Skådespelaren Görel Crona gjorde något stort av mycket enkla medel på Lilla teater.

 

Nobelsoppa och skådespeleri av klass

Jag vill först berätta om 2015 års Nobelsoppa på Stora Teatern. Jag hade hört och sett att Svetlana Aleksijevitj tilldelats litteraturpriset, men för mig var hon en fullkomligt okänd författare som jag inte visste något om. När jag lyssnade på Östgötateaterns skådespelares uppläsningar ur hennes böcker samt på Norrköpings Tidningars kulturredaktör, Mats Granberg, när han berättade om personen bakom texterna visste jag att jag har en fantastisk läsupplevelse framför mig.

Inte bara för att hennes berättelser är mycket starka, inte bara för att hon gör sig till den lilla människans tolk. Utan också för att det hon förmedlar är intressant, viktigt och berörande.

Jag gillar ryska författare, de har så vackert språk. Jag gissar att Svetlana Aleksijevitj också har ett vackert språk när hon tolkar människors berättelser. Jag ser fram emot att läsa henne.

Den andra mycket starka upplevelsen var att se Görel Crona i Shakespeares dotter som hon framförde på Lilla Teatern i Riksteaterföreningen KariN:s regi. Pjäsen som sådan var kanske inte det bästa jag har sett, men Görel Cronas skådespel! Hon gjorde något verkligt stort av mycket enkla medel och nästan ingen rekvisita alls.

Tyvärr var det långt ifrån fullsatt i salongen, varför norrköpingsborna missade något riktigt bra den kvällen. Vi som var där gillade i alla fall det vi såg.

© Text: Eva Lindblad

Stark Nobelsoppa hos Östgötateatern 11/12 2015
Shakespeares dotter anklagad för häxeri 3/10 2015

 

Den stora grinden
Befriande ord. Från sensommar till senhöst öppnades fängelsets portar av Norrköpings Teaterkompanis konstnärlige ledare Olov Rasch.

 

Öppen Port på gamla fängelset

Lilla fria teatergruppen Norrköpings Teaterkompani grävde där de stod och uträttade storverket Öppen Port. Den nya repetitionslokalen i det övergivna fängelset inspirerade inte bara till teateruppsättningen Tre systrar. Här föddes idén till den konceptuella konstutställningen Cell – 10 konstnärer i tio celler. Här lyfte toner fängelsets tak och flydde genom dess fönster. Nycklar klirrade en sista gång i guidens hand.

I fängelsekyrkan fördes samtal om vårt klimat – det naturvetenskapliga, det andliga och det ekonomiska. Vem, vadan och varthän? Vad vill vi? Vad gör vi?

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
Öppen Port stänger med Piaf och Cash reportage Kultursidan.nu 29/10 2015
Utbildning och insyn bra för gott samhälle reportage Kultursidan.nu 29/10 2015
Människan och sökandet efter mening reportage Kultursidan.nu 15/10 2015
Första klimatsamtalet i gamla fängelset reportage Kultursidan.nu 6/10 2015
Fängslande samtal för att befria världen reportage Kultursidan.nu 1/10 2015
Tre systrar i fängelse når Tjechovs essens recension Kultursidan.nu 15/9 2015
Teaterkompaniet dukar upp för Tre systrar reportage Kultursidan.nu 10/9 2015
Peter Johansson är glad i sin Cell reportage Kultursidan.nu 8/9 2015
Öppen Port för att befria framtiden reportage Kultursidan.nu 21/8 2015
Cecilia Edefalk ställer ut i hemstaden reportage Kultursidan.nu 20/8 2015

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Henrik von Koch/Riksteatern

LÄNKAR
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (III) lista Kultursidan.nu 30/12 2015
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (II) lista Kultursidan.nu 29/12 2015
Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (I) lista Kultursidan.nu 28/12 2015

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.