• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emelie Schepp släppte fyran med fansen


Signering. Andrea Knopf var en av de första som köpte Emelie Schepps nya bok Pappas pojke.

 

”Läsarnas värme och glädje gjorde mig mållös”

 

NORRKÖPING Pappas pojke sålde slut första dagen. Emelie Schepp ville släppa sin nya kriminalroman tillsammans med fansen. Andrea Knopf var en av de allra första i kön som växte sig allt längre under lördagen på Augustifesten. Nu väntar signeringsturné.

Tältet står strategiskt i hörnet av Gamla Torget. Ingen kan missa att här släpper Emelie Schepp sin nya kriminalroman Pappas pojke, fjärde boken i serien om åklagaren Jana Berzelius. Bakom bokställen där den nya boken skyltas tillsammans med de tidigare i serien står flera stadiga kartonger med den nya titeln, inbunden eller som pocket.

Den som är sugen plockar åt sig en bok, betalar och får den signerad. Emelie Schepp månar om sin läsekrets, möter var och en med ett leende och några ord. Någon får rentav en kram.

 

Fansen köar för att köpa nya boken
Nyöppnat i marknadstältet. Andrea Knopf köar för att köpa nya boken.

 

Strax efter klockan tio på lördagsmorgonen står Andrea Knopf som nummer fyra i en kö på sex personer. Hon plockar fram mobilen och förbereder sig för att betala, så gott som alla swishar.

– Jag kom ner tidigt för att slippa köa, för jag misstänker kön blir längre ju senare på dagen det blir, förklarar Andrea Knopf när hon fått sin bok och sin egen stund med författaren.

Ett klokt drag, för kön har redan fyllts på, nu är den uppe i sju personer. Andrea vet vad hon förväntar sig av sitt nyinköp eftersom hon läst de tidigare böckerna i serien. Att det utspelas här i Norrköping är ett stort plus.

– Jag tycker att hon skriver på ett bra sätt och man märker att hon gjort ett bra jobb, gjort research om Norrköping. Och ämnet hon tar upp är alltid aktuellt, uppskattar Andrea Knopf som läser deckare för att koppla av, inte minst på sommaren när hon kan ta med sig boken och sitta ute.

Min egen plan att göra en kort intervju med Emelie Schepp krymper ihop allteftersom kön växer. Om författarens jobb är ensamt så är marknadsföringsdelen något alltid gjort ihop med maken Henrik Schepp. Också idag är han med, plockar fram och servar.

– Vi ville fira nya boken med hela Norrköping. Och Upplev Norrköping var intresserade för de har inte haft litteratur tidigare under Augustifesten, säger Henrik om boksläppet på Gamla torget.

Egentligen är det ett smygsläpp. Det officiella släppet är 21 augusti då boken får säljas i handeln.

 

Emelie Schepp
Äntligen. Emelie Schepp är glad i den utåtriktade delen av författarskapet – mötet med läsarna. Uppskattningen är ömsesidig, hon har valts till Årets deckarförfattare för andra året i rad.

 

Här står nu Emelie i snygg mörk kostym och möter läsarna. För varje bok som signeras och säljs växer kön. Snart är den tio personer lång.

– Ända sedan jag gav ut på eget förlag 2013 har jag lagt mycket tid på att möta mina läsare öga mot öga, men också via sociala medier. Jag bestämde mig för att fira boksläppet av Pappas pojke med hela Norrköping, och den värme och glädje som läsarna gav mig under Augustifesten gjorde mig helt mållös.

Så skriver Emelie i ett mejl två dagar senare. Jag har ställt några frågor som hon får svara på den vägen.

Hur har hur har uppslaget till Pappas pojke växt fram, undrar jag.

– I mina berättelser har jag två spår, det ena är den komplexa åklagaren Jana och hennes utveckling och det andra är brottet och allt arbete kring det, svarar författaren och fortsätter:
– När jag planerade Pappas pojke hade jag som idé att skriva om ett barn som försvann spårlöst och även fördjupa Jana som karaktär. Att ens barn försvinner spårlöst är min största mardröm som förälder.

Emelies och Henriks egna barn tittar in en stund innan de konstaterar att mamma jobbar och ger sig ut i Augustifestens vimmel. Trygga barn. Och en bidragande orsak till att paret återvänt till uppväxtens Motala.

 

Pappas pojke av Emelie Schepp
Ny bok. Nytt förlag. Samma Emelie Schepp-logotyp.

 

Det står HarperCrime på omslaget. Emelie Schepp har bytt förlag sedan sist, till HarperCollins Nordic, dotterbolag i, vad jag får veta är världens näst största förlagskoncern. Med bytet följer flera förändringar, den viktigaste att nu kommer Emelies böcker att översättas och ges ut i 30 länder, alltså där förlaget med alla dess dotterbolag finns.

Ett kap för Emelie Schepp. Men hon är också ett kap för förlaget menar HarperCollins Nordics marknadschef Sarah Wallskog Lindvall som är på plats. Inte minst uppskattar hon Emelies starka drivkraft att möta sina läsare.

– Hon vill stå och möta läsarna. Det är underbart att ha en sådan författare! Och i stället för en releasefest med speciellt inbjudna så ville Emelie bjuda hela Norrköping.

– Hon har alltid släppt sina böcker till Mors dag tidigare. Nu kunde vi vara med på Augustifesten och senare på Bokmässan, fortsätter Sarah Wallskog Lindvall.

Det syns tydligt att det är Emelie som skrivit boken. Logotypen med hennes namn är kvar, det nya förlaget har köpt loss rätten till den.

Kön är nu uppe i tjugo personer och viker sig runt torghörnet. Jag kastar ett öga mot Emelie och ser henne bemöta ännu en läsare med ett intresserat leende.

Vid tolvsnåret svänger jag förbi igen, jag hoppas att Emelie åtminstone fått lite vatten (det blev ingen lunch för henne den här dagen).

Så här dags är det 50 personer som väntar på sin tur. Ett avbrott är planerat till klockan två, då det ska bli ett samtal. Men annars står hon tills den sista boken är signerad, alla medhavda bokkartonger är tömda strax före klockan fem.

Du har valts till Årets deckarförfattare för andra året i rad. Vad betyder det för dig?

– Det betyder allt. Det finns inget finare än att hyllas av sina fans och jag är otroligt tacksam och lycklig över priset, svarar författaren på min tredje mejlfråga.

Idag tisdag startar Emelie Schepps signeringsturné. Den här veckan är hon i Norrköping, sedan fortsätter hon till Linköping och vidare ut i landet låter hon meddela på sin Facebooksida.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


KRIMINALROMAN

Pappas pojke

Emelie Schepp

HarperCollins Nordic 2017

LÄNKAR
Emilie Schepp hemsida Facebook
HarperCollins Nordic hemsida
Schepps Prio ett både kuslig och välskriven recension Kultursidan.nu 17/5 2016
Emelie Schepp greppar ambulansvården intervju Kultursidan.nu 23/4 2016
Skyhög spänningsnivå i Schepps Vita spår recension Kultursidan.nu 25/5 2015
Emelie Schepp skriver om det fördolda reportage Kultursidan.nu 15/5 2015
Emelie Schepp skriver kontrakt med W&W reportage Kultursidan.nu 5/2 2014
Makaber debut av Schepp gläder recension Kultursidan.nu 6/6 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Emelie Schepp släppte fyran med fansen

  1. Pingback: Hög puls i Emelie Schepps Pappas pojke (recension) – KULTURSIDAN.nu