• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Två arga Drenge fyllde tältet till slut (recension)

Från en engelsk landsortshåla till ett mindre tält på Bråvalla. Brittiska bröderna Eion och Rory Loveless kastar grunge och punk över publiken. Det fräser, sprakar och går rundgång.

 

Oväsen är deras mellannamn

 

Bröderna Eion och Rory har växt upp i ett litet samhälle med 600 invånare på engelska landsbygden och det har gjort dem FLY FÖRBANNADE! Det är synnerligen lämpligt att de heter Loveless i efternamn. Oväsen är deras mellannamn.

De blev plötsligt och oväntat kända när en avgående politiker namedroppade dem i sin avskedsansökan förra sommaren.

 


Rory ligger ofta i lite baktakt, och det låter som han har två baskaggar – så fort spelar han.

 

Det är klart att man vill jämföra med andra trummor/gitarr-band som White Stripes, Black Keys och Johnossi — men även om de kan rocka så är de tama i jämförelse. Och där de två förstnämnda har bluesen som grund är det snarare grunge och punk som gäller för Drenge. Sitt namn har de tagit från det danska namnet för pojkar. Det är väl lite gulligt? Men de kan inte uttala det så på engelska låter det (antar jag) lite farligt.

Och de är JÄTTEFARLIGA och skrämmer SKITEN ur oss. Eller… De kanske kommer att göra det när de har börjat raka sig. Äldste broden Eion ser ut som han går i högstadiet (han är 21) och spelar schack på fritiden.

Lillebror Rory får mig att tänka på trummisen i Mupparna, där han sitter med sitt långa hår hängande, frenetiskt bankande som en kulspruta. Han ligger ofta i lite baktakt, och det låter som han har två baskaggar — så fort spelar han. Rock ’n’ roll! Det är som han satt bakom ett hårdrocksband på största scenen istället för i ett tält med 50 personer i publiken.

 


Eion Loveless låter gitarren spraka och fräsa. 

 

Eion spelar på en helt överstyrd gitarr som fräser och sprakar. Rundgång? Skojar du? Jag har fått min årsförbrukning. Han sjunger med en egendomligt vän röst i halva tempot mot musiken. Om vad? Hat, antagligen. Låtarna på plattan från förra året heter ju saker som I wanna break you in halves, Bloodsports och Fuckabout. Men det är gott om eko och ja… rundgång. Han ser snäll ut.

Är det grunge? Postgrunge? Punk? Hårdrock? Oväsen?
Lite av varje, tror jag.

Konserten tar slut och Eion lämnar gitarren i rundgång mot förstärkaren. Klassiskt. Och tufft. Om några år kanske de kan skrämma oss. Men, visst är det bra! Och tältet har blivit fullt under spelningen.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVALLAFESTIVALEN Norrköping

26 juni 2014
Drenge
Scen: Pacific (tältet)

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Lekfull björnstam vann hemmapubliken reportage Kultursidan.nu 27/6 2014
Fansen sprang in med Krunegård recension Kultursidan.nu 27/7 2014
Gudinnan Lana låter sig inte fångas recension Kultursidan.nu 27/7 2014
Dance party med Bombay Bicycle Club recension Kultursidan.nu 26/6 2014
Kö till hela Sveriges musikfestival reportage Kultursidan.nu 25/6 2014
Bråvalla utan liten lokal scen reportage Kultursidan.nu 24/6 2014
Lovande startfält för alla på Bråvalla reportage Kultursidan.nu 23/6 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.