• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Melissa Horns leende svårmod (recension)

Melissa Horn
Slutet och början. Sent på Bråvalla spelade Melissa Horn. Nu drar hon vidare ut i landet med sitt band.

 

Jag saknar dig mindre och mindre får ny tyngd

 

Hon ler varmt. Mellansnacket är lättsamt. Kontrasten mot de svårmodiga mörka texterna är stor. Melissa Horn följde tätt intill albumversionerna i sina låtar. Prolog, Konsert och Epilog till 2016 år Bråvalla Festival.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

2 juli 2016 kl 20.45
Scen: Juno
Melissa Horn

Pop/visa

 

PROLOG

 

Jag kan inte låta bli att låta tankarna glida tillbaka till 1970-talet inför Melissa Horns uppträdande på årets Bråvallafestival. Anledningen till den nostalgiska tillbakablicken är förstås hennes mor, Maritza Horn. Hennes röst ger starka minnen från en tid som sedan länge har försvunnit. Nu är det dottern Melissa som för sångtraditionen vidare.

Melissa fick en gitarr när hon var 15 år och började nästan direkt att försöka göra egna sånger. Efter att ha råkat lyssna på en konversation mellan hennes mamma Maritza och en väninna där någon sa: ”Man är aldrig så ensam som när man är två med fel person”.

Melissa som just hade gjort slut med sin pojkvän gick in på sitt rum och skrev. Snart hade hon gjort sin första egna låt på svenska, Aldrig så ensam som då. Nästa låt Långa nätter blev titellåt på hennes första album med samma namn.

Hennes texter bär en mycket personlig prägel och kan vara väldigt mörka. Hennes pappa ska ha sagt ”Mår du så jäkla dåligt som det låter?” när han hörde ett av hennes album.

 

Melissa Horn
Mellan låtarna lyser Melissa upp i ett varmt leende.

 

KONSERT PÅ BRÅVALLA 2016

 

Jag ser fram emot hennes konsert på årets Bråvallafestival. Det jag såg för två år sedan var bra men den gången frös jag och det var inget skönt väder. Dåliga förhållanden helt enkelt. I år är det skillnad. Dessutom är hon på en scen som passar bättre än den större Luna som hon var på 2014.

Min fotograf Hanna och jag går mot scenens vänstra sida och väntar. Jag står kvar medan Hanna blir insläppt i fållan. Bandet kommer in och snart också Melissa. Musiken börjar och vi får höra låten Du går nu från hennes senaste album, ”Jag går nu”. Ljudet är tyvärr lite grumligt i basen och sången når inte riktigt fram. Efter en stund går jag till en plats mycket längre bort från scenen. Nu låter det genast bättre och det förbättras successivt.

Hon pratar inte särskilt mycket mellan låtarna men när hon gör det lyser hon upp i ett varmt leende som smittar av sig. Jag kan ändå inte låta bli att tänka på kontrasterna mellan det leendet, det lättsamma mellansnacket, och de svårmodiga mörka texterna, som hon återger så övertygande att hon måste ha upplevt det hon berättar.

Där jag står och lyssnar inser jag hur mycket jag uppskattar det jag hör. Det hon berättar berör mig på djupet.

De flesta låtarna är arrangerade till stor del som albumversionerna. Det finns emellertid några som jag skulle vilja kalla ”scenversioner”. Man spelar exempelvis ett extra långt avsnitt med enbart musik i slutet av några låtar. En ackordföljd som upprepas och successivt ökar i styrka till att bli hypnotiskt klimax. Det fungerar bra i ett sammanhang som det här. Annars tycker jag rent allmänt inte att en festivalscen är det bästa valet för en akt som den här.

Det händer aldrig så mycket på en konsert av det här slaget. Det ligger i dess natur att följa en viss linje.

När konserten närmar sig slutet kommer ändå en liten överraskning. Låten Jag saknar dig mindre och mindre framförs i en ny version. Trummorna spelar i ett halverat tempo mot vad de gör annars, vilket bidrar till att låten får en tyngd som aldrig förr. Just den sången är för övrigt den som släppte södertjejen Astrid Melissa Edwarda Horn Weitzberg rakt in i mitt hjärta för att stanna.

 

Melissa Horn
Bandet. Melissa Horn har ett femmannaband med sig, här skymtar basisten.

 

EPILOG

 

Jag har fortfarande fragment av texter från Melissas fina konsert i tankarna när jag samlar ihop mina saker i presscentrum för att tacka för mig och för årets festival. Jag går genom vimlet, tillsammans med Hanna, som fotograferar blinkande pariserhjul och andra åkattraktioner.

På den stora scenen, Panorama, har precis Veronica Maggio börjat sin konsert. Hon säger att hon är så ledsen för att det har hänt så många tråkiga saker under några konserter under festivalen. ”Vi är ju här för att lyssna på musik och ha kul. Om någon annan har andra avsikter ber jag er gå härifrån direkt”. Publiken jublar instämmande och det hon pratar om är förstås de våldtäkter som det rapporterats om.

– Om ni ser någon som verkar behöva hjälp, vänd då inte huvudet åt ett annat håll, hjälp den personen istället, fortsätter hon.

Jag kan bara instämma. Det finns saker som aldrig får hända, inte på Bråvalla, inte på något annat ställe.

Vi är två trötta festival-besökare/bevakare som sätter oss i bilen för att åka hemåt. En sista blick över Bråvallafältet under tystnad. Sedan börjar vi prata. Vi pratar om nästa års Bråvallafestival och hur kul det ska bli.

© Text: Björn Eriksson
© Foto: Hanna Svensson

LÄNKAR
Melissa Horn hemsida Facebook intervju/DN
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA LÖRDAG
Bråvalla: Jamie Lawson överraskande glad recension Kultursidan.nu 5/7 2016
Bråvalla: Dansanta SON bara lätt fuktat recension Kultursidan.nu 3/7 2016

BRÅVALLA FREDAG
Bråvalla: Nisse Hallberg anger riktningen recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Tenacious D driver med myten recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Flogging Molly tog det med ro recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Petrina Solanges makabra humor recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Skyfallet stoppade Blues Pills recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Gig och träff med Skinny Lister recension Kultursidan.nu 3/7 2016
Bråvalla: The Sounds försökte elda på recension Kultursidan.nu 2/7 2016
Bråvalla: Kodjo Akolors rockstjärnestatus recension Kultursidan.nu 2/7 2016

BRÅVALLA TORSDAG
Bråvalla: Bring Me The Horizons allvrål recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Mumford & Sons glödde i natten recension Kultursidan.nu 2/7 2016
Bråvalla: Sväng med Timbuktu & Damn! recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Highasakite tar höjd på norska recension Kultursidan.nu 1/7 2016-07-01
Bråvalla: Glödande Tired Lion fann sin själ recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Lätt start med svårtolkade Børns recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Zara Larssons röst är speciell recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Editors rev igång festivalen recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Blossoms saknade sin publik recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Johanna Wagrell väckte skrattet recension Kultursidan.nu 30/6 2016

BRÅVALLA ONSDAG
Bråvalla: Lång dags kö till E-Types förfest reportage Kultursidan.nu 30/6 2016
Bråvalla: Förväntansfulla festivalveteraner reportage Kultursidan.nu 29/6 2016

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Bråvalla: Det finns de som har humor LISTA Kultursidan.nu 29/6 2016
Bråvalla: Kan det va’ nåt? Kanske ändå! krönika Kultursidan.nu 28/6 2016
Bråvalla: Lokala tongångar rockar igen reportage Kultursidan.nu 26/6 2016
Bråvalla fyller på inför 2016 års festival GENRELISTA Kultursidan.nu
Dags att ladda om inför Bråvalla 2016 reportage Kultursidan.nu 30/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.