• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Festivalfotograf på rockin’-spree (krönika)

Nightwish
Lång festivals färd mot Nightwish. Av Bråvalla festivals hårdrockare plockar finska Nightwish poäng med en av årets snyggaste scenshower. I bildspelet längst ner hittar du även bilder på nya, ytterst kompetenta sångerskan Floor Jansen.

 

Tre låtar här, tre låtar där…

 

Hårdrockare och festivalfotograf. Med lite god planering hinns egna utflykter med mellan uppdragen på Bråvallafestivalen. Från August Burns Red och Amon Amarth till Five Finger Death Punch och Nightwish. Med mera.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

30 juni – 2 Juli 2016
Scen: Panorama, Luna och Juno
August Burns Red
Bring Me The Horizon
separat recension, se nedan
Rammstein
Amon Amarth
Flogging Molly
separat recension, se nedan
Tenacious D
separat recension, se nedan
Volbeat
Lost Society
Turbonegro
Bullet For My Valentine
Five Finger Death Punch
Nightwish
Hårdrock

 

Jag klassas definitivt som ”hårdrockare” av de flesta. Men jag är inte särskilt låst på någon speciell sub-genre utan är väldigt bred i min smak. Jag lyssnar på det jag fastnar för, så mina spellistor är väldigt blandade historier. Därför är det väldigt kul att vara fotograf, för även om mina högt värderade kollegor skriver så att tangenterna glöder har jag ändå ofta stora möjligheter att fota det jag själv är intresserad av, men som kanske ingen recenserar fullt ut.

Så jag ser verkligen festivalen utifrån ”smörgåsbordsperspektivet”. Det är tre låtar här, tre låtar där. Spring till nästa scen. Smaka av. Gå vidare. Det som väcker mitt intresse och retar mina smaklökar får jag oftast lägga på minnet och lyssna mer på efter festivalen. Men man hinner ändå se en hel del, och man upplever en hel del av konserternas atmosfär ändå, när man glider emellan folket.

 

August Burns Red
Glada lirare. August Burns Red öppnade festivalen på stora Panorama.

 

TORSDAG
August Burns Red Bring Me The Horizon Rammstein

 

Torsdagen börjar med en för mig ny bekantskap, August Burns Red, på största scenen Panorama. Jag har både en ny kamera och ett nytt objektiv som ska provköras, och de verkar både intressanta och lämpliga att börja med. Och jodå, jag blir inte besviken! De är uppenbart glada att vara här, och kör igång hårt och energiskt.

Lite speciellt poserande av sångaren Jake Luhrs där han verkar understryka vissa ord i texten genom att visa fram tatueringarna på sina händer. Vet inte om jag är helt imponerad av det. Tre låtar, sedan går jag vidare. De hamnar på min ”att kolla in ytterligare”-lista.

I övrigt under dagen hinner jag bara med att fota sådant som ska recenseras av andra än mig, och där är det egentligen bara Bring Me The Horizon som ligger i denna krönikas intresse. Då de som sagt recenseras på annat håll nöjer jag mig med att säga att det lilla jag hann höra lät väl helt ok, men jag vet inte… Det är något i framtoningen som jag inte riktigt kan med, det fastnar inte riktigt i hjärtat på mig.

Rammstein, ett av mina absoluta favoritband, får vi inte fotografera alls, så jag njuter av deras konsert istället. Dessa återvändare till festivalen bör man alltid ta chansen att se live. Jag brukar mena att det egentligen är det enda sättet att förstå dem och deras låtar. Det är show, nästan commedia dell’arte. Provokativt, köttsligt men med en överraskande vacker poesi invävd, om man kan förstå tyskan.

 

Amon Amarth
Skål. Vikingaromantik med hårdaste Amon Amarth. Den behornade hjälmen höjs till svar när bandet skålar med sina dryckeshorn mot publiken.

 

FREDAG
Amon Amarth Flogging Molly Tenacoius D Volbeat

 

Fredagen blir för mig lugnare. Jag hade velat se Thundermother, men de spelade tyvärr ohemult tidigt (12.30) för att en fotöm stackare till hårdrockare som jag ska hinna dit.

Jag börjar istället halv fem med Amon Amarth. Amon Amarth har i alla fall rutinen inne och störs inte av att ha en strålande sol rätt i ansiktet. Deras backdrop är regnigare än resten av dagen. Trivs gör de i alla fall på scenen och får publiken att röja nästan lika hårt som dem.

Här stannar jag länge, och blir barnsligt glad över publikbilden jag fick till när hela bandet drar dryckeshornen de har vid sidan och skålar med publiken. Jag är väldigt nöjd, både för en riktigt bra konsert och för att jag nu har ett nytt band att lyssna in mig mer på än vad jag gjort innan. Inget annat band jag ser under festivalen kommer i närheten av hårdheten här, jämfört med Amon Amarth ter sig alla andra som småpojkar. Det är inte ens samma liga, liksom.

Flogging Molly blir det härnäst, ett favoritband sedan ett par år tillbaka. Har dock aldrig ens sett en bild på dem innan, och de såg mycket snällare ut än jag hade förväntat mig. Tyvärr hinner jag inte stanna så länge jag hade velat, men de finns å andra sidan recenserade här på Kultursidan.nu, titta i länklistan nedan.

Tenacious D är även de avhandlade av andra än undertecknad. De är några jag gillar, och de är definitivt värda att fota. Men de blir lite mer av en ”kul-gimmick-grej” efter ett litet tag, så jag går vidare.

Kvällen avslutas med Volbeat, återvändare även de, som jag fotade 2013. Det första vi möts av är en ridå som döljer hela scenen. Jag lyckades ta en bild precis när de släpper ridån och avfyrar öppningspyrotekniken. Det är alltid trevligt med pyro i ens bilder och en eloge här till scenpersonal och FKP Scorpios pressfolk, samarbetet och kommunikationen funkar bra. Konserten och bandet låter som det ska och det är en rockig, snygg show, men den känns lite rutinmässig. Men det kan vara jag som känner igen mig från senast också.

 

Five Finger Death Punch
Publikkontakt. Five Finger Death Punch spelade rappt och skarpt på Luna på lördagen.

 

LÖRDAG
Lost Society Turbonegro Bullet For My Valentine Five Finger Death Punch Nightwish

 

Lördagen bjuder på inte mindre än fem konserter för mig att skriva något om. Nästan dubbelt så många som de andra dagarna bjudit på tillsammans.

Lost Society spelar på Luna, den näst största scenen, inför en på tok för ynklig skara fans. Det har regnat rejält under natten och hela dagen, så festivalen är märkbart nerkyld och själva festivalområdet känns folktomt. Det regnar till och från, och killarna i bandet får stå ut med att det regnar på dem. Inte för att de verkar bry sig särskilt mycket vare sig om regn eller en blöt och futtig publik, de vansinnigt unga finnarna (bl.a. Amon Amarth, Rammstein och Nightwish är äldre som band än vad dessa gossar är) är tillräckligt energiska för att värma upp sin åhörarskara. En bra start på dagen, även om jag är osäker på om jag kommer lyssna mer på dem.

Näst på tur står Turbonegro, som känns aningens trötta och lite oengagerade i sitt agerande. Musiken går på rutin, även om det verkar som om fukten börjar ta ut sin rätt på tekniken. Hela dagen kommer det sedan att vara ljudproblem på Luna-scenen.

Bullet For My Valentine är ett band jag hört mycket om, men inte mycket av. Därför var jag väldigt intresserad av att se vad de hade att bjuda på. Jag tycker nog att de känns lite statiska på scen, men musikmässigt går de hem hos mig. Får kolla in dem mer senare.

Nästa band är ett band som på något vis passerat mig förbi. Jag har hört namnet, Five Finger Death Punch förut men aldrig direkt hört dem vad jag kan minnas. I upptakten till årets festival blir jag plötsligt omgiven av prat om att de ska spela på Bråvalla. Jag har tydligen missat något här, vilket också en liten förstudie bekräftar. De är helt klart i min smak, så det ska bli intressant att se dem på scen. Så jag väntar med spänning på dem, och blir inte besviken när de drar igång inför den största publiken Luna-scenen har under hela festivalen.

De har ett rappt och skarpt sound, med mycket känsla i både melodier och sånger. Det här är heavy metal i min smak och jag kan bara undra hur fasen jag lyckats missa dem så länge!? Jag gillar deras attityd också. Sångaren Ivan L. Moody säger det så bra samtidigt som han begär en mosh pit av publiken: ”Remember, we’re all on the same team. Take care of each other. If someone falls: Pick. Them. Up!”.

Efter denna nya upptäckt är det så dags för det sista bandet under denna festival, och ett av de jag sett fram emot mest: Nightwish. Det finska bandet skapade sig tidigt sitt sound med operasång till symfonisk/power metal, vilket jag fastnade för för dryg 16 år sedan. Jag har inte hört så mycket av det senaste de gjort med bandets nuvarande sångerska, Floor Jansen från Nederländerna, så jag är nyfiken på hur hon står sig mot Tarja, som var bandets första sångerska. Floor gör mig verkligen inte besviken, utan jag upptäcker glatt att jag nog faktiskt föredrar henne mot tidigare sångerskor. Hon sätter operatonerna utan problem, men hon kan också gå ner och använda sig av en mycket skitigare och grövre röst som passar deras musik utmärkt, vilket jag saknat lite! Att vi dessutom får chansen att fota när de bränner av lite pyro gör ju inte upplevelsen sämre, och de har nog en av de snyggaste scenshowerna för i år!

Trött och lagom schleten drar jag mig hem efter en välförtjänt öl. Jag får säga att jag på det stora hela är ganska nöjd ändå. Majoriteten av det jag sett har tilltalat mig, även om det varit väääääldigt grabbigt på scenen. Jag hoppas Thundermother kommer tillbaka och får spela lite senare på dagen nästa gång. Att det fortfarande är så tunnsått med variation är lite fattigt ändå, tycker jag, men det är nog inget som är omöjligt att lösa om man bara ser möjligheterna som finns.
© Text & Foto: Samuel Sandelin

AUGUST BURNS RED – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

AMON AMARTH – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VOLBEAT – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LOST SOCIETY – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TURBONEGRO – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BULLET FOR MY VALENTINE – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FIVE FINGER DEATH PUNCH – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NIGHTWISH –BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
August Burns Red hemsida Facebook
Amon Amarth hemsida Facebook
Volbeat hemsida Facebook
Lost Society hemsida Facebook
Turbonegro hemsida Facebook
Bullet For My Valentine hemsida Facebook
Five Finger Death Punch hemsida Facebook
Nightwish hemsida Facebook
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA LÖRDAG
Bråvalla: Melissa Horns leende svårmod recension Kultursidan.nu 5/7 2016
Bråvalla: Jamie Lawson överraskande glad recension Kultursidan.nu 5/7 2016
Bråvalla: Dansanta SON bara lätt fuktat recension Kultursidan.nu 3/7 2016

BRÅVALLA FREDAG
Bråvalla: Nisse Hallberg anger riktningen recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Tenacious D driver med myten recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Flogging Molly tog det med ro recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Petrina Solanges makabra humor recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Skyfallet stoppade Blues Pills recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Gig och träff med Skinny Lister recension Kultursidan.nu 3/7 2016
Bråvalla: The Sounds försökte elda på recension Kultursidan.nu 2/7 2016
Bråvalla: Kodjo Akolors rockstjärnestatus recension Kultursidan.nu 2/7 2016

BRÅVALLA TORSDAG
Bråvalla: Bring Me The Horizons allvrål recension Kultursidan.nu 4/7 2016
Bråvalla: Mumford & Sons glödde i natten recension Kultursidan.nu 2/7 2016
Bråvalla: Sväng med Timbuktu & Damn! recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Highasakite tar höjd på norska recension Kultursidan.nu 1/7 2016-07-01
Bråvalla: Glödande Tired Lion fann sin själ recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Lätt start med svårtolkade Børns recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Zara Larssons röst är speciell recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Editors rev igång festivalen recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Blossoms saknade sin publik recension Kultursidan.nu 1/7 2016
Bråvalla: Johanna Wagrell väckte skrattet recension Kultursidan.nu 30/6 2016

BRÅVALLA ONSDAG
Bråvalla: Lång dags kö till E-Types förfest reportage Kultursidan.nu 30/6 2016
Bråvalla: Förväntansfulla festivalveteraner reportage Kultursidan.nu 29/6 2016

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Bråvalla: Det finns de som har humor LISTA Kultursidan.nu 29/6 2016
Bråvalla: Kan det va’ nåt? Kanske ändå! krönika Kultursidan.nu 28/6 2016
Bråvalla: Lokala tongångar rockar igen reportage Kultursidan.nu 26/6 2016
Bråvalla fyller på inför 2016 års festival GENRELISTA Kultursidan.nu
Dags att ladda om inför Bråvalla 2016 reportage Kultursidan.nu 30/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.