• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM: Dundrande Black Metal Raccoons (recension)


Tung rock. Finska Alex Morelli och Ville Verkkapuro i Black Metal Raccoons intog Saliga munken när de spelade på Where’s The Music? tidigt på fredagskvällen.

 

Långa och lätt hypnotiska medleyn

 

RECENSION/NORRKÖPING Lätt hypnotiska medleyn. Dundrande rock med ljudeffekter som för tankarna till rymdfilmer från 1970-talet. Dov bas och snabb gitarr gör resten. En av grabbarna i Black Metal Raccoons showar vilt till publikens förnöjelse på fullpackade Saliga munken.

Black Metal Raccoons, bestående av finska Alex Morelli och Ville Verkkapuro, kör igång på Saliga Munken. Första bandet undertecknad hittar under sökandet på Where’s The Music? Festivalen som förra året presenterade 99 band på ett antal scener över hela Norrköpings innerstad. I år är det något fler som spelar och publiken trotsar vind och väder som känns kallare än nollan som visas i SMHI:s app.

 

Black Metal Raccoons
Golvläge. En av killarna bjuder på show. Än uppe på scenkanten, än nere på golvet. Intensiteten är hög.

 

De startade upp i Helsingfors under 2015, efter att ha varit på en spelning av Moon Duo, ett band som blev en stor inspiration för killarna. Deras stil har även påverkats mycket av band som Eagles of Death Metal och The Fauns. Det hela mynnar ut i en unik stil som de själva kallar för Raccoon Roll.

Det dundrar fram rockig musik innehållande ljudeffekter som för tankarna till 1970-talsfilmer där vi ser halvkassa modeller av rymdskepp sväva i en rymd bestående av ett svart lakan med ditklistrade stjärnor. Rymdrock (Space Rock) kallas det tydligen och även om det inte låter lika bra som deras studioinspelningar så det finns mycket att vara förtjust i.

Det är fortfarande tidigt på festivalens första dag och många har ätit mat, tomma tallrikar fyller många bord, bord som alla förresten är proppfulla. Bartendrar försöker ta beställningar med goda miner över huvudet på de som tycker att det är en bra idé att dricka sin öl vid bardisken. Personalen rör sig fram och tillbaka i folkmassan och tycks stega i takt med det snabba trummandet.

 

Black Metal Raccoons
Samsång. Mitt i det instrumentala går de fram och sjunger en kort rad. Ibland en, ibland båda.

 

Black Metal Raccoons musik kan låta tungsint med sin dova bas och mörka texter. Varje låt sträcks ut till långa och lätt hypnotiska medleyn, men ljudeffekterna och den snabba gitarren gör den ändå lättsam på något sätt. En av grabbarna på scenen åmar sig, står upp och ligger ner på golvet om vartannat medan den andre lugnt står still och gör sin grej. Publiken rycks med. Inte alls en dålig start på kvällen.

© Text: Oskar Olsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SALIGA MUNKEN Norrköping

3 februari 2017
Black Metal Raccoons

Alex Morelli och Ville Verkkapuro
Publik: knökfullt och kö

Where’s the Music? – Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Black Metal Raccoons Facebook Spotify
Where’s The Music hemsida Facebook Spotify SPELSCHEMA

FREDAG 3 FEBRUARI
WTM: Rome is not a town skjuter hårdare recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Sevärda Lewis Watson bortskymd recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Hater sprider kärlek på Arbis recension Kultursidan. nu 4/2 2017
WTM: Mouthes ord flög i takt med beaten recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Elin Rigby först ut på Crecendo recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Post Pines fyllde Hedvigs kyrka recension Kultursidan.nu 3/2 2017
Fika-musik mjukstartade WTM-konferens reportage Kultursidan.nu 3/2 2017

TORSDAG 2 FEBRUARI
WTM invigdes med dans utan dans krönika Kultursidan.nu 3/2 2017

FÖRHANDSARTIKLAR
Programmet dag för dag släppt – WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 24/1 2017
Nedräkning – sista 21 akterna till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 19/1 2017
Studieförbundens Black Box på WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 23/12 2016
Hurula och Skott lyfter WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 22/12 2016
Erik Lundin och ytterligare 29 till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 1/12 2016
Broder John och Flora Cash till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 9/11 2016
Magnus Carlson dragplåster för WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 25/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.