• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM: Nysläppt soul med Magnus Carlson (recension)


Strålande Magnus Carlson. Och bandet, vilket band! Här finns till och med blåsinstrument. Sångaren lockade den stora publiken till Värmekyrkan under showcasefestivalen Where’s The Music?

 

De politiska undertonerna är ganska tydliga

 

RECENSION/NORRKÖPING En kärleksfull timme. Magnus Carlson firade albumsläppet av Den långa vägen hem (2017) med en spelning i Värmekyrkan. Bandet med blås var med, så även Så mycket bättre-tolkningarna. Men inte alla.

Magnus Carlson gör en storslagen entré i Värmekyrkan med låten Mitt hjärta. ”Jag geer mitt hjärtaa till deej” sjunger han repetitivt, och skapar på så vis en omedelbar kontakt med publiken. Det är glatt och energifyllt; som en fusion av modern pop och högkvalitativ 1960-talssoul.

Sedan stiger temperaturen om möjligt ännu några grader med den populära Danny Saucedo-covern Brinner i bröstet. Det hjärtliga temat består och övergången från något nytt och fräscht i upptempo till något aningens långsammare men välkänt är smidig.

 

Magnus Carlson
Tänk om! Magnus Carlson vill påverka med sin musik.

 

Just denna dag har – passande nog – Magnus Carlsons senaste album släppts, Den långa vägen hem (2017). Han beskriver musiken som ”soul på svenska”, och de flesta låtarna som spelas under kvällen kommer också från detta album. Flera har redan hörts i senaste säsongen av TV4-programmet Så mycket bättre, och kanske är det också dessa låtar som väcker störst jubel.

Värmekyrkan blir helt full av folk i olika åldrar, och tolkningen av Jill Johnssons Kärleken ärEternal Love – skapar nog inte rysningar i bara min kropp. Även Lisa Ekdahls Dom band som binder mig verkar populär. Själv saknar jag Keep on Dreaming, som ursprungligen gjorts av Little Jinder. Någon annan ropar efter Det värsta av allt, som getts nytt liv efter Lisa Ekdahls tolkning – men den önskan uppfylls inte heller.

Parallellt med det traditionella kärlekstemat – Tack vare dig, Vill du verkligen vara ensam?, Långa skuggor och en engelsk version av Oskar Linnros Från och med du, From Now On – finns en mer allmän vädjan om medmänsklighet.

I Tänk om! sjunger Magnus till exempel: ”Var inte rädd att visa ödmjukhet/Så vem är jag som tjatar på/Och vem är du som vänder ryggen åt? Tänk om!”.

När han kommer till orden ”Tänk om!” tar han alltid i lite extra, som för att förstärka uppmaningen. Annars är hans röst väldigt vacker och silkeslen, men med den där styrkan kvar som gör att den kan ses som ett lika självklart instrument som resten av bandet.

Och bandet, vilket band! Här finns till och med blåsinstrument. Magnus hyllar återkommande alla instrumentalister, som trots att det är första gången de spelar vissa låtar sätter dem perfekt. De är bäst, säger Magnus. Jag är beredd att hålla med.

Tänk om! får ett fint avslut med orden: ”Vi är grenar på samma träd/Vi växer upp i samma värld/Vi måste sätta en helt ny norm/Där det inte finns ett vi eller dom/Tänk om!”. De politiska undertonerna är ganska tydliga, men lämnar ändå inte kärlekstemat eller blir för tunga. Musiken låter glad och lättsam, hur allvarliga textraderna än blir. Det här är typisk musik att lyfta humöret med, grådassiga eller mörka dagar.

 

Magnus Carlson
Magnus Carlson sjunger. Precis som i Lukas Moodyssons dikt.

 

Jag tänker att upplägget är top notch, på så vis att det både är sammanhängande och varierat. Men närmare slutet tappar faktiskt spelningen lite publikengagemang, troligen för att det blir lite för många nya låtar efter varandra. Observera att det ändå är fullt med folk – det börjar dock gå att röra sig lite mer, några försvinner och skapar luftutrymmen här och där.

Unik för kvällen är en låt som Magnus aldrig sjungit live förut. Den är baserad på en dikt av Lukas Moodysson, där han skrivit en rad om att ”Magnus Carlson sjunger…”. Nu är det verklighet.

Extranumret blir en svensk version av låten ”Beggin’” som gjordes populär av Frankie Vallie och The Four Seasons 1967. ”Jag ber dej, ber dej nu, sträck ut din kärleksfulla hand” sjunger Magnus och sluter cirkeln som han startade spelningen med, genom att ge sitt hjärta till publiken. En riktigt bra timme, kanske den bästa av WTM:s i år.

”Puss! Var rädda om er i den kalla verkligheten nu”, avslutar Magnus Carlson innan scenen släcks. Och den bistra verkligheten gör sig genast påmind genom en massa hänsynslöst kastade flaskor på Värmekyrkans golv. Tur att den varma känslan från musiken ännu inte har lämnat kroppen.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VÄRMEKYRKAN Norrköping

3 februari 2017 kl. 23.00–00.00
Magnus Carlson
Publik: fullt i olika åldrar

Sång: Magnus Carlson
Trummor: Lars Skoglund
Bas: Anders Kappelin
Gitarr: Anders Lewen
Orgel: Patrik Kolar
Trumpet: Goran Kafjes
Saxofon: Per Ruskträsk Johansson
Congas: Christer Björklund

Where’s the Music? – Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Magnus Carlson Wikipedia Facebook YouTube
Where’s The Music hemsida Facebook Spotify SPELSCHEMA

FREDAG 3 FEBRUARI
WTM: Smith & Thell tog andra chansen recension Kultursidan.nu 5/2 2017
WTM: Dundrande Black Metal Raccoons recension Kultursidan.nu 5/2 2017
WTM: Rome is not a town skjuter hårdare recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Sevärda Lewis Watson bortskymd recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Hater sprider kärlek på Arbis recension Kultursidan. nu 4/2 2017
WTM: Mouthes ord flög i takt med beaten recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Elin Rigby först ut på Crecendo recension Kultursidan.nu 4/2 2017
WTM: Post Pines fyllde Hedvigs kyrka recension Kultursidan.nu 3/2 2017
Fika-musik mjukstartade WTM-konferens reportage Kultursidan.nu 3/2 2017

TORSDAG 2 FEBRUARI
WTM invigdes med dans utan dans krönika Kultursidan.nu 3/2 2017

FÖRHANDSARTIKLAR
Programmet dag för dag släppt – WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 24/1 2017
Nedräkning – sista 21 akterna till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 19/1 2017
Studieförbundens Black Box på WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 23/12 2016
Hurula och Skott lyfter WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 22/12 2016
Erik Lundin och ytterligare 29 till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 1/12 2016
Broder John och Flora Cash till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 9/11 2016
Magnus Carlson dragplåster för WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 25/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to WTM: Nysläppt soul med Magnus Carlson (recension)

  1. Pingback: WTM: Charmfusion med School of X (recension) – KULTURSIDAN.nu